Strategier vid ljudkänslighet

Jag är, som jag tidigare skrivit, väldigt känslig för höga ljud. Därför har jag utvecklat olika strategier för att klara av, eller hitta alternativa lösningar för, olika situationer:

Bio
Att gå på bio har tidigare inte medfört obehag för mig, eftersom jag sällan tyckt att ljudet varit för högt. Numera är det dock annorlunda. Ljudsystemet på biograferna har utvecklats, vilket innebär att ljudet numera dels kommer från flera håll, dels att det numera är ett helt annat tryck i ljudet. Detta tryck kan ibland bli så starkt att det avger en vibrerande känsla, något som är mycket obehagligt för mig. Vibrationerna går nämligen – även om jag håller för öronen – rakt in i huvudet. Jag upplever också att ljudet på bio har blivit högre, så därför har jag utvecklat två strategier:

1. På bio ser jag bara filmer som jag tror kommer att vara lågmälda. Draman brukar gå bra, men thrillers, fantasy och animerade filmer ser jag antingen på DVD eller på någon streamingsajt, t.ex. Netflix.

2. Jag försöker sitta i mitten av salongen. Då fördelas ljudet jämnt i mina öron, eftersom jag då sitter ungefär lika långt bort från alla högtalare.

Teater
Teater brukar ljudmässigt vara bättre än bio. Ofta används inga mikrofoner, men när sådana används så är ljudet ändå bra mycket lägre än på bio. Musik kan förekomma, och då används förstås högtalare, men om jag ser till att inte sitta för nära högtalarna så brukar det inte vara några problem.

En annan sak som är bra med teater är att det brukar gå att få kännedom om eventuella höga ljud innan föreställningen. En film är inspelad någon annanstans och levereras till biografen som sedan bara spelar upp den, men en teaterpjäs är oftast inrepeterad på plats. Det gör att personalen på teatern brukar kunna svara på om och när det förekommer höga ljud. För det mesta går det bra att gå på teater, men om jag är osäker så frågar jag om ljudnivån innan jag köper biljett.

Konsert
När jag pluggade på folkhögskola hände det att vi gick på konserter med klassisk musik. Det fungerade bra eftersom det inte användes några förstärkare. Dessutom fick vi för det mesta sådana platser som många andra skulle beteckna som dåliga men som ur mitt perspektiv är bra, d.v.s. vi fick sitta uppe på någon läktare, långt från orkestern.

Att gå på pop- och rockkonserter är uteslutet, men många artister brukar släppa s.k. live-album, d.v.s. album med inspelade konserter. På så vis brukar jag kunna lyssna på mina favoritartisters konserter på Spotify – där jag själv kan reglera volymen.

Ibland under sommaren händer det att artister har mindre spelningar på allmänna platser utomhus. Sådana spelningar kan gå bra, för eftersom man inte behöver boka plats kan jag ställa mig så långt bort från högtalarna som möjligt, och flytta mig efter hand om jag ändå tycker att ljudet blir för högt. Det är dessutom lätt att gå därifrån om jag inte klarar av ljudet överhuvudtaget.

Nyårsfirande
Min mamma bor så långt ute på landet att inga nyårsraketer hörs. Det är underbart! Eftersom mamma inte brukar gå på något annat nyårsfirande, och jag ändå brukar vara hos familjen i samband med julen, så firar jag ofta nyår där.

Om jag någon gång firar hos någon vän så åker jag dit på för- eller eftermiddagen, innan smällandet börjar. Det optimala är förstås att åka redan dagen innan, så att jag slipper att gå ut på nyårsafton, men det orkar jag inte alltid. Det är även viktigt att vännen/vännerna känner till min ljudkänslighet, så att de t.ex. inte räknar med att vi ska titta på raketerna utomhus. Jag måste också kunna sova över, så att jag slipper att gå ut medan det fortfarande smäller.

Byggarbeten
Min ljudkänslighet när det kommer till byggarbeten har blivit mycket bättre med åren. Numera klarar jag av att gå förbi byggarbeten och jag klarar också av att grannarna borrar och spikar lite då och då. Däremot skulle jag inte klara av att bo kvar i huset under en renovering, eller att vara hemma hos en vän där det pågår en renovering. Om det påbörjades en renovering i mitt hus skulle jag försöka bo någon annanstans under den perioden. Om det renoveras hemma hos en vän så går jag helt enkelt inte dit de tider då oljudet pågår. Skulle det påbörjas en renovering av huset där den psykiatriska mottagningen ligger så skulle jag fråga om det fanns något rum där det lät mindre, och om det i så fall gick att vara där. Om inte det gick så skulle vi få ta mötena över telefon.

Skolavslutningar
När jag gick i grundskolan hade vi skolavslutningarna i en stor kyrka. ”Den blomstertid nu kommer”, och alla andra melodier, spelades på en gigantisk orgel. Innan jag hade hört orgeln var jag inte säker på att jag skulle klara av ljudet, så under min första skolavslutning satt mamma med mig, så att någon vuxen skulle kunna hjälpa mig ut ur kyrkan ifall ljudet blev för högt. Som tur var hade jag inte alls ont av orgeln, så fortsättningsvis kunde jag sitta tillsammans med min klass utan mamma bredvid.

Under en av skolavslutningarna på högstadiet skulle min klass sitta alldeles i närheten av orgeln, vilket vi inte brukade göra. Detta talade klassföreståndaren om när vi redan var på väg till kyrkan, så då fick jag snabbt berätta om min ljudkänslighet. Klassföreståndaren ordnade då så att jag fick sitta i en annan del av kyrkan. Jag var glad att jag kunde delta på skolavslutningen, men jag tyckte att det var jobbigt när andra vuxna, som jag hamnade bredvid, undrade varför jag inte satt tillsammans med min klass. Jag fick ju förklara för alla.

Mitt tips till er som har barn i skolåldern, och som inte klarar av att sitta nära t.ex. orgel eller högtalare, är att berätta om ljudkänsligheten varje gång barnet får en ny klassföreståndare. Då kanske det går att ordna så att just detta barns klass aldrig placeras på en mindre lämplig plats under skolavslutningarna. Det kan minska stressen för barnet, och dessutom tycker många barn att skolavslutningarna är roligare om de kan sitta tillsammans med sin klass.

Kommentarer till “Strategier vid ljudkänslighet

  1. Smarta strategier!

    Mina strategier när det gäller min ljuskänslighet är att alltid ha på mig eller med mig solglasögon i väskan och ha nerdragna persienner hemma. Min ljudkänsligher handlar mest om att jag blir galen av att höra på andra människors samtal på t.ex. t-banan så då har jag alltid musik på i hörsnäckor 😀 Mot jobbiga lukter är det bra att ta lite parfym under näsan, men det funkar bara hemma eftersom jag inte orkar bära runt på en parfymflaska i väskan.

    Fick du förresten något svar när du mejlade angående det höga ljudet när vi såg Yarden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *