Samma symtom – olika orsaker

När jag berättar om olika problem som mina syntolkningssvårigheter orsakar, händer det ibland att andra människor tror att syntolkningssvårigheterna innebär någonting annat än vad de i själva verket gör. De kan t.ex. tro att det innebär att jag är känslig för synintryck, men så är det inte. Detta är skillnaden:

Kalle är känslig för synintryck. Hans hjärna har även svårt att filtrera bort olika intryck. När Kalle går på stan tar hans hjärna därför in allt som hans ögon ser. Bilar, bussar, cyklister, virvlande löv, reklampelare, neonskyltar… Färger, färger, färger. Och ljus! Massor av ljus. Och jaha, där kom visst en person med en jacka i en gräll färg som gör ont i Kalles ögon. En polisbil med blinkande sirener kör förbi, och blinkandet blandas upp med ljuset från det där skyltfönstret. Nu är det en enda röra i Kalles hjärna och oops, där gick han visst in i någon eftersom hans hjärna är oförmögen att ta in fler intryck nu.

När jag går på stan måste min hjärna kämpa för att förstå vad mina ögon ser. Hur långt bort är den där bilen? Kan jag gå över gatan nu eller bör jag vänta tills bilen kört förbi? Var är ingången till den här affären? Är det en automatiskt dörr eller finns det ett handtag någonstans? Kan jag gå emellan vägarbetet och bilarna? Är det för trångt? Jag får gå riktigt nära och se efter. Är det för trångt så får jag gå tillbaka och ta en annan väg. Oops, där gick jag visst in i någon. Jag uppfattade inte att personen var så nära.

Kalle och jag har helt olika svårigheter, men konsekvensen blir exakt densamma. Därför är det lätt för omgivningen att tro att mitt problem är samma som Kalles, trots att det i själva verket är ett helt annat.

En av mina stora svårigheter är att se vad som händer i olika situationer. Jag kan t.ex. ha svårt att se vad en person gör, eller hur denne utför en viss uppgift. När jag berättar detta för andra människor händer det att de tror att dessa svårigheter beror på att jag är detaljfokuserad, men riktigt så enkelt är det inte. När det handlar om detaljfokusering kan det t.ex. vara så att hjärnan automatiskt fokuserar på detaljerna istället för på helheten, och att personen därför missar själva händelseförloppet. Om personen i fråga ska titta på när en kompis trär symaskinen så kanske personen fokuserar på en viss del av symaskinen, varpå hen helt enkelt missar hur kompisen trär tråden genom maskinen. Det kan också vara så att personen tittar på en sak i taget, d.v.s. först tittar hen på symaskinen, sedan på tråden, sedan på kompisens händer o.s.v. Då kan det förstås vara svårt att bilda sig en helhetsuppfattning.

När jag själv ska titta på när någon trär en symaskin så förstår inte min hjärna riktigt vad det är jag ser, vilket gör att jag uppfattar händelseförloppet ungefär såhär: Symaskinen står på bordet och den andra personen rör på händerna så att tråden rör sig genom symaskinen. Jag ser inte hur personen håller händerna eller hur tråden rör sig genom symaskinen. Jag skulle kunna välja att, liksom en detaljfokuserad person kan göra, titta på en del i taget, men detta brukar inte hjälpa. Även om en detaljfokuserad person kan missa helheten så brukar hen uppfatta detaljerna, något jag inte gör. Om jag t.ex. struntar i att titta på symaskinen och händerna och bara fokuserar på tråden så ser jag ändå inte hur den träs in i maskinen, utan bara att den träs in i maskinen.

Konsekvensen, både för mig som har svårt att tolka synintryck och för den som är detaljfokuserad, blir att vi inte uppfattar hur man trär en symaskin. Två personer kan alltså uppvisa samma ”symtom”, men orsakerna bakom kan vara helt olika.

Kommentarer till “Samma symtom – olika orsaker

  1. Intressant! Jag har ”bara” Aspergers och är detaljfokuserad. Svårt att ta in intryck. Blir stressad då jag är ute på stan ensam. För mycket intryck ger kaos i min hjärna! Känner igen mig i en del av vad du skriver.

    1. Intressant att höra hur det är för dig! Jag förstår att du blir stressad om du är ute ensam och det blir för mycket intryck. Jag kan också bli stressad i många situationer, där jag har svårt att tolka synintryck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *