Bloggpaus p.g.a. bostadssökande

Nu kommer jag att ta en liten paus från bloggen igen. Anledningen till det är att jag bestämt mig för att, under de kommande två veckorna, lägga större delen av min energi på att söka lägenhet. Jag måste inte flytta, men känner att jag behöver en riktig lägenhet, istället för bara en uthyrningsdel som jag har nu. Dessutom behöver jag något mer permanent, som jag inte behöver oroa mig för att bli uppsagd ifrån.

Att hitta en bostad i Stockholmsområdet är svårt för de flesta, men det är extra svårt om man lever på sjuk- eller aktivitetsersättning. Även om man – som jag – inte har några svårigheter att söka eller självständigt ta hand om en lägenhet, så är det många bostadsbolag som säger nej p.g.a. att de anser att man har för låg inkomst. Då hjälper det ofta inte att man har goda referenser från nuvarande hyresvärd och kan bevisa att man alltid betalar hyran i tid. Min erfarenhet är att få instanser är så rigida som just bostadsbolag. Är det nej så är det tvärnej och inga undantag är möjliga.

Jag är dock övertygad om att det går att få ett förstahandskontrakt när man lever på sjuk- eller aktivitetsersättning. Det är bara det att man kan behöva kämpa tio gånger så hårt som människor som har ett jobb. När man har sjuk- och aktivitetsersättning ska man ju inte bara konkurrera om bostäderna i sig, man ska också hitta en hyresvärd som är villig att hyra ut. Själv tänkte jag främst satsa på mindre bostadsbolag och små, privata hyresvärdar. Det finns t.ex. privatpersoner som äger enstaka hyresfastigheter där de hyr ut lägenheter. För att nå dessa hyresvärdar måste jag först hitta dem, vilket kan ta lite tid. Sedan måste jag skicka iväg ett personligt brev, som jag också måste lägga ner tid på eftersom det är extra viktigt att göra ett gott första intryck när man inte kan stoltsera med en årsinkomst på tre gånger årshyran.

Därför kommer det att vara tyst här på bloggen de närmaste veckorna, men så snart jag fått iväg ett gäng bostadsansökningar så kommer jag tillbaka igen!

Postad i

Kommentarer till “Bloggpaus p.g.a. bostadssökande

  1. Tack! 🙂

   Vad tråkigt att din hyresvärd inte hyr ut till personer med låg inkomst. 🙁 Tur att du hann få lägenheten innan de reglerna kom till!

 1. Lycka till med letandet! Känner flera som har försörjningsstöd, sjukersättning eller a-kassa och de har förstahandskontrakt. Men ingen av dessa personer bor i Sthlm. Men Malmö är ju rikets tredje största stad, man kan ju tycka att gpr det i Malmö går det i Sthlm.

  1. Tack! 🙂

   Jag vet också personer som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning som har förstahandskontrakt, men de har antingen fått lägenheten medan de jobbat, eller så har deras föräldrar gått in som borgenärer. Jag har tyvärr inte den möjligheten, men har istället referenser som kan intyga att jag är en skötsam person och att jag alltid betalar hyran i tid. Jag tror absolut att det går att få ett förstahandskontrakt i Stockholm även om man har aktivitetsersättning. Det gäller bara att vara envis som synden och kontakta många hyresvärdar. Det funkar nog inte om man bara söker hos de stora bostadsbolagen och fyller i intresseformulär på internet.

  1. Tack, det hoppas jag också! 🙂

   Ja, bostadsbristen i Stockholm är tyvärr ett jätteproblem. 🙁 Det är inte bara vi som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning som drabbas, men det går nog inte att komma ifrån att vi drabbas hårdare än arbetsföra personer. Jag tänker dock göra allt jag kan för att hitta en lägenhet, och förhoppningsvis går det vägen. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *