Att komma i tid utan tidsuppfattning

Om man har dålig tidsuppfattning kan det hända att man har svårt att avgöra hur dags man behöver gå hemifrån, och därför ofta kommer för sent till jobb, möten och aktiviteter. Det kan också vara så att den bristande tidsuppfattningen gör att man är orolig att komma för sent, och därför går hemifrån i så god tid att man kommer alldeles för tidigt. För mig är det det senare.

Jag hatar att komma för sent. Jag tycker att det är hemskt att behöva knacka på dörren till ett rum där alla andra redan sitter, att missa ett möte eller att skynda in i biosalongen i absolut sista minuten. Jag tycker inte om att komma sent om jag ska fika med en vän heller, men då har vi oftast ingen tid att passa och därför är jag inte lika orolig. Jag vill självklart inte att mina vänner ska behöva stå och vänta, så jag försöker komma i tid även då, men jag nöjer mig med att kolla vilken tid lokaltrafikens reseplanerare säger att jag behöver åka hemifrån. Om jag däremot ska på t.ex. möten, bio eller teater, så vidtar jag jag vissa ”säkerhetsåtgärder”, så att jag helt säkert inte ska komma för sent.

Först och främst tar jag reda på hur lång tid det tar att åka från punkt A till punkt B. Detta gör jag genom att skriva in de olika hållplatserna i lokaltrafikens reseplanerare. I reseplaneraren kan jag också välja vilka färdmedel jag vill åka med och då väljer jag – om möjligt – bort pendeltåg. Pendeltågen är ofta försenade, så därför tycker jag att det är onödigt att åka med dem om jag har en tid att passa, och det går andra färdmedel dit jag ska.

Jag knappar alltid in i reseplaneraren att jag vill vara framme en stund innan mötet eller aktiviteten börjar, beroende på om jag behöver promenera en bit från hållplatsen, hämta ut biljetter etc. När jag ska till psykiatrin har jag kommit fram till att det är perfekt att ta en förbindelse som är framme tjugofem minuter innan mötet börjar. Det beror på att jag, om jag skulle missa den förbindelsen, har räknat ut att jag kan ta nästa och ändå hinna till mötet. Om jag tar en förbindelse som är framme tjugofem minuter innan mötet, åker jag således med en förbindelse tidigare än jag behöver, och då känner jag mig lugn.

Om jag åker hemifrån så måste jag åka buss. Det händer att bussen är några minuter sen eller att det är köer längs vägen. Ofta ska jag byta till annan buss, eller till tunnelbana eller tåg, och om den första bussen då är sen så riskerar jag att komma för sent. Därför åker jag alltid med en tidigare buss än vad reseplaneraren visar, men följer reseplaneraren i övrigt. På så vis kan jag vara säker på att hinna med förbindelsen innan den förbindelse som jag senast måste ta för att hinna i tid till mötet eller aktiviteten.

Om man bara ser till förbindelserna så skulle jag inte behöva följa resplanerna såhär slaviskt. Om en förbindelse skulle vara försenad eller inställd, eller om någonting skulle hända på vägen, finns det nästan alltid en alternativ väg. För att kunna avgöra vilken väg som är bäst att ta, och hur mycket för sent jag eventuellt kommer, krävs dock att man kan avgöra hur lång tid det tar att gå mellan två hållplatser, hur lång tid det tar att gå till mötet eller aktiviteten från en hållplats som jag normalt inte brukar gå från etc. Detta har jag ingen koll på, och därför åker jag alltid samma väg när jag har en tid att passa.

När jag ska till ett ställe där jag inte varit tidigare, gör jag ofta en check någon dag innan. En sådan check innebär att jag åker samma väg som jag ska åka dagen efter, för att kolla att jag t.ex. hittar rätt busshållplats, att jag hittar vägen från hållplatsen till mötet/aktiviteten etc. Med hjälp avklocka kollar jag också hur lång tid det tar att gå från olika hållplatser, samt hur lång tid det tar att gå från sista hållplatsen till mötet/aktiviteten.

Dessa strategier fungerar väldigt bra, och jag kommer väldigt sällan för sent.

Kommentarer till “Att komma i tid utan tidsuppfattning

 1. Kul att du fortsätter med bloggandet!

  Könner igen det där med att kolla hur lång tid olika saker tar och förbereda sig väl.

  Dock så blir det även så att jag ibland mäter tiden eller prestationen även för att få bättre kontroll över saker, brukar alltid kolla hur lång tid det tar där mig att skjuta 30skott när jag är på skytteklubben och skjuter luftgevär, brukar alltid kolla hur många kalorier och hur långt jag sprungit om jag löper etc.

  Brukar du så att säga även mäta olika andra saker som jag gör för att få kontroller över dem, även om det handlar om att inte komma i tid?

  Hälsningar
  Rikard

  1. Jag mäter främst av praktiska skäl, för att komma i tid t.ex. Det händer dock att jag kollar avstånd av ren nyfikenhet, bara för att det är kul att veta hur långt det är mellan t.ex. stad A och stad B. Jag har bättre uppfattning om mil än vad jag har om tid. Jag tror att det handlar om att jag, rent fysiskt, märker att jag åker och åker och åker när jag t.ex. sitter på ett tåg. Tiden, däremot, måste jag känna och det är det jag inte gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *