Att hitta i hyllor och kylskåp

Om man har syntolkningssvårigheter kan man ha svårt att hitta saker. Det kan bl.a. handla om att man har svårt att urskilja ett föremål från bakgrunden, att man får kämpa för att hitta en sak bland många andra, eller att man inte riktigt får någon överblick över vad som finns i t.ex. bokhyllan, skrivbordslådan eller kylskåpet. Att inte hitta det man söker, eller att behöva leta länge, kan vara väldigt frustrerande och energikrävande. Det kan också leda till stress och oro inför olika situationer. För en person som tycker att bokhyllor är en djungel hjälper det kanske föga att hitta rätt titel i bibliotekets katalog och att orientera sig fram till rätt hylla. För att kunna låna boken krävs ju att man också hittar den i hyllan, d.v.s. det krävs att man ser upptäcker den bland alla de andra böckerna.

Själv hittar jag väldigt bra bland just böcker. En bokhylla består av ett antal rader (hyllplan) och böckerna står vanligen också i rader. Rader är bra. Jag älskar rader! För mig är rader synonyma med ordning och reda, och ordning och reda är i sin tur synonymt med att jag uppfattar vad jag ser och att jag faktiskt hittar. Därför är det inte bara mina böcker som står på rad, utan även de flesta andra av mina saker är placerade på rad. Om sakerna inte står – eller ligger – på rad måste jag antingen hitta dem genom att skapa mig en överblick över hela hyllan (vilket jag inte kan) eller gräva omkring bland grejerna i jakt på det jag letar efter (vilket tar både tid och energi). När sakerna däremot är placerade på rad kan jag enkelt flytta blicken från grej till grej – och från hyllplan till hyllplan – tills jag upptäcker det jag letar efter. När jag inte behöver saken längre ställer jag tillbaka den på samma plats. Till slut har jag memorerat var de olika sakerna finns, och då behöver jag inte leta efter dem fler gånger.

Min skräck, när det gäller att hitta eller inte hitta saker, stavas k-y-l-s-k-å-p. Att öppna andra människors kylskåp är ofta som att öppna dörren till den djupaste snårskog. För att hitta någonting i min mammas kylskåp skulle jag t.ex. behöva en detaljerad, skriftlig vägbeskrivning. När jag är på besök hos mamma måste hon därför tala om vilka frukostalternativ som finns så att jag vet vad jag letar efter. Annars kan jag planlöst irra omkring i snårskogen, stänga kylskåpsdörren och konstatera att där inte fanns någonting. Jag tror inte att mammas kylskåp är stökigare än gemene mans, men jag saknar helt enkelt de syntolkningsfärdigheter som kylskåpsorientering ofta kräver.

För att hitta i mitt eget kylskåp har jag flera olika strategier. Framför allt ställer jag allting i rader, precis som i bokhyllan. Var sak har sin plats, och de saker jag oftast plockar fram ställer jag i mitten (på hyllorna) och längst till höger (i kylskåpsdörren). Det beror på att jag tycker att det är lättast att komma åt grejerna om de är placerade på det viset.

Eftersom brummande ljud går rakt in i huvudet på mig så tar jag hänsyn även till det när jag plockar in i kylskåpet. Jag har märkt att ju tyngre saker som står på hyllorna desto mer låter det de stunder då kylskåpet brummar. Därför viger jag hyllorna åt lättare saker som smörpaket, grönsaker och chokladkakor. Mellantunga saker, som juicepaket och ketchupflaskor, ställer jag i kylskåpsdörren. De tyngsta sakerna, som fulla syltburkar, placerar jag i lådan.

När kylskåpet är fullt kan jag, även om jag placerat varorna i rader, uppleva att det är stökigt. Då tar jag till nästa strategi. I mobilappen ”Out of milk” finns nämligen möjligheten att lägga in skafferilistor, d.v.s. att under olika – valfria – kategorier skriva upp vad som finns hemma och hur mycket som finns kvar av varje sak. Där har jag skapat kategorierna skafferi, kylskåp och frys samt underkategorierna frukost, lunch/middag, mellanmål, fika/godis/läsk, kryddor och övrigt. Varje gång jag handlat mycket lägger jag därför in alla varor i appen så att jag på det viset har koll på vad som finns hemma och inte. Eftersom jag har svårt för det visuella men lätt för ord så fungerar det väldigt bra!

Kommentarer till “Att hitta i hyllor och kylskåp

  1. Smarta strategier för att hitta saker och ting. Är också noga med att var sak har sin plats i min lägenheten också. Hur gör du om du till exempel handlar mat, har du tips på någon bra app som fungerar som stöd för det? Själv har jag testat ett par appar men är inte helt nöjd med dem😕 Kanske du har tips?! Vill ha så att man kan lägga in listor och gärna så att den själv sorterar exempel mejerivaror för sig osv. Papper och penna är det som funkar bäst för mig men glömmer tyvärr ofta att ta med pappret till affären 😕

    1. Papper och penna har varit det som har fungerat bäst för mig också. Precis som du så har jag testat ett antal inköpsappar, men de har antingen varit för enkla (d.v.s. fungerat exakt som papper och penna), för avancerade (visuellt utformade/byggt på bilder) eller saknat för mig viktiga funktioner. Sedan hittade jag äntligen ”Out of milk” – samma app som jag använder till mina kyl- och fryslistor. ”Out of milk” innehåller, förutom skafferilistan som jag berättade om i mitt senaste inlägg, även inköpslista och att göra-lista.

      I inköpslistan kan man skapa sina egna kategorier, så om du vill ha en kategori för mejerivaror så kan du skapa en sådan. 🙂 Under kategorin mejerivaror kan du sedan skriva exempelvis ”Arla mjölk, 1 l” och om du vill kan du även ange priset på mjölken. Om man inte vill skriva in varorna så går det bra att lägga in dem i appen genom att scanna streckkoderna. Alla varor man skriver, eller scannar, in sparas i appen, så nästa gång du ska köpa 1 liter av Arlas mjölk så behöver du bara skriva in de första bokstäverna så kommer mjölken upp som ett alternativ. 🙂 Du kan också trycka på historikknappen (klockan) för att hitta varorna. Även priserna sparas, något som är viktigt för mig eftersom jag har svårt att avgöra hur mycket olika varor kostar.

      Bilder kan man inte lägga in i appen, men om man har hjälp av färger – eller bara tycker att det är allmänt trevligt – så kan man ge de olika kategorierna färger. 🙂 Själv har jag en androidtelefon, men det är möjligt att appen finns för iphone också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *