Att ha ett getligt sätt att fungera

Idag har jag en hälsning till alla mina bloggläsare från vår nya familjemedlem Albert. Han önskar att var och en på bästa sätt ska ta vara på sitt eget unika sätt att fungera. Själv fungerar han getligt!

20150803_164237

 

Postad i

Kommentarer till “Att ha ett getligt sätt att fungera

 1. Hälsa Albert från Matsen. Jag hoppas han gör rätt för sig så han inte bara går runt och bräker och ligger skattebetalarna till last.

  1. Han hälsar och tackar! Haha, jo, han klipper faktiskt gräset väldigt bra! Det är min mammas get och hon har stängslat in hela sin trädgård så att han kan gå där och gå loss på allt det goda. 😉

   1. Det är inte utan att man undrar varför din mamma har skaffat en get av alla saker man kan skaffa sig här i livet?

    1. För att hon alltid har drömt om att bo på landet och ha djur av olika slag. Numera hyr hon ett litet torpställe, så då passade det utmärkt. Och så behövde hon en ordentlig gräsklippare… 😉

 2. Haha, vad fin! Mina 4 getflickor Tuva, Idun, Sowilo och Wynja hälsar till han!
  Vad är han för ras?
  Mina är jämtgetter. Åh, nu ska jag försöka att inte gå igång på getsnack;)

  1. Han tackar så mycket och hälsar tillbaka! 🙂 Han är av rasen göingeget. Vad roligt att du också har getter! 🙂 Jag kan ingenting om getter (Albert är min mammas get.) så du får gärna förse mig med lite getsnack. 😉

   1. Haha, okej!
    Vad kul att han är göingeget, för mina är som sagt jämtgetter och tillsammans med dom så finns det också lappgetter som tillsammans är ”allmogegetter”. Allmogegetterna är våra gamla raser som vi haft på fäbodarna i alla tider – motsatsen till förädlade, högproducerande mjölkgetter.
    Numera finns det så få av dom kvar att de räknas som utrotningshotade och det finns en förening som aktivt jobbar med avelsarbete för att bygga upp populationen igen. Det gör dom/vi genom att ha levande genbanker – dvs många små flockar.
    För att veta att ingen förädlad get är inblandad så har man genbanksintyg på varje get, det är som en stamtavla. Detta gör vi för att bevara raserna, både för att det är ett kulturarv men också för att det är ju dom perfekta djuren för självhushåll. Dom har anpassats efter våra förhållanden i Sverige i många, många hundra år.

    Göingegeten härstammar från en gård där man tog tillvara på en flock getter i Göinge. Jämtgeten från getter i Jämtland, och Lappgetterna i Lappland. Dom är otroligt härdiga och lever av skogen på sommaren och hö på vintern. Enbart det, definitivt inget spannmål eller kraftfoder – då blir dom lätt sjuka och kan till och med dö.

    Vad jag läst så är dom också friskare än högproducerande mjölkgetter.
    Det finns lantraser inom dom flesta djur som vi äter mat från och som vi haft förr på gårdarna. Ankor, höns, kaniner, gäss, kor, häst, gris osv.
    Högproducerande djur som måste äta soja – och sockerpreppade pellets för att växa känns enbart ohälsosamt både ur miljösynpunkt och ur djurens perspektiv.
    På min get fick jag i våras/somras runt 1,5 liter mjölk om dagen – trots att hon hade två killingar som drack när dom ville. Riktigt god, färsk mjölk, varje dag:) När jag inte kunde mjölka längre (svårt att hitta avbytare när jag måste bort) så kunde jag sina henne på två veckor. Hade jag haft en högproducerande get hade jag antagligen inte kunnat sina henne under sommaren alls.
    Allmogegetterna är naturligare helt enkelt.

    Och allmänt superunderbara!!
    Fler getter åt folket:)

    1. Tack för all intressant information! 🙂 Min mamma är tydligen med i någon förening för folk som har, eller är intresserade av, allmogegetter. Själv har jag förut bara sett getter på bild, och klappat i djurparken när jag var liten, men nu har vi ju blivit en getfamilj. 😉 Jag håller med om att det verkar vara trevliga djur!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *