Asperger och funktionshinder

Att ha en funktionsnedsättning betyder att man har en nedsatt funktionsförmåga i vissa avseenden, t.ex. vad det gäller socialt samspel, motorik och/eller tolkning av synintryck. De begränsningar som en funktionsnedsättning orsakar kallas för funktionshinder. Alla personer med exempelvis Aspergers syndrom har samma funktionsnedsättning, men vilka funktionshinder man upplever kan variera kraftigt från person till person, och också från situation till situation.

Det är lätt att tänka att ju fler svårigheter en person har, desto fler funktionshinder upplever personen, men så behöver det inte alltid vara. Det kan lika gärna vara så att en person som har stora svårigheter inom flera områden upplever färre funktionshinder än en person som har sina främsta svårigheter koncentrerade inom ett enda område. De funktionshinder man upplever grundar sig inte enbart på antalet svårigheter utan också på sådant som vilken typ av svårigheter man har och hur de tar sig uttryck.

Robert tycker att de flesta sociala situationer är väldigt svåra. Framför allt har han svårt att veta vad andra människor förväntar sig av honom och att hålla igång ett samtal. Han känner sig ofta osäker på vad ansiktsuttryck och gester betyder och han känner inte av andra människors sinnesstämningar. Han tycker att småprat är en pina och får ångest av att sitta instängd på en buss tillsammans med en massa människor han inte känner.

Robert har även svårt att veta vad han ska göra, när och varför, och han behöver ett mycket tydligt schema för att det ska fungera. Han har stora svårigheter att komma igång med städningen och när han väl har kommit igång gör hans noggrannhet att han har svårt att avsluta. Han har också svårt att planera sina matinköp och tycker att det är obehagligt att gå till affären eftersom han aldrig vet om han måste stå i kö eller inte.

Eftersom Robert är uppmärksam, noggrann, ordningsam och väldigt självgående när han har ett tydligt schema att gå efter så passar jobbet som lastbilschaufför honom utmärkt. Det finns tydliga regler för när han ska köra, när han ska ta rast och hur långa rasterna ska vara. Han är ensam i lastbilen och träffar inte särskilt många människor under sina arbetsdagar. Till och från jobbet tar han bilen.

På fritiden umgås Robert bara med sin pojkvän och sina föräldrar. Vänner och kollegor är inget Robert saknar, pojkvännen och föräldrarna uppfyller gott och väl hans sociala behov. Dessutom har han boendestöd en gång i veckan. Då hjälps Robert och boendestödjaren åt att städa Roberts lägenhet. De planerar också Roberts matinköp för den kommande veckan. Robert handlar sedan på internet och får matvarorna hemlevererade, så att han säkert slipper stå i kö i affären.

Robert är nöjd med hur han kunnat anpassa sitt liv och med det stöd han får. Hans svårigheter har inte hindrat honom från att uppfylla sin stora dröm – att köra lastbil på heltid – och många av de saker han har svårt med kan han antingen få hjälp med eller komma kring. Robert upplever därför inte så många funktionshinder.

Även Mounira har svårigheter med socialt samspel, men inte lika många och omfattande svårigheter som Robert. Hon har heller inte svårt med igångsättning, planering eller att åka kollektivt. Mouniras absolut största svårigheter finns istället inom området automatisering. Vad hon än ska göra så måste hon hela tiden tänka, något som tar enorma mängder energi. Att allting tar så mycket energi för henne innebär att hon måste avstå från att arbeta för att inte gå in i väggen och bli sjuk. Mounira – som alltid varit intresserad av bilar – har heller inte kunnat ta körkort eftersom hennes automatiseringssvårigheter inverkar negativt på hennes simultankapacitet. När man kör bil måste man klara av att hålla koll på flera saker samtidigt, och det klarar inte Mounira.

När vännerna vill ses händer det ofta att Mounira måste avstå eftersom hon är alldeles för trött. Kanske har hon råkat tappa ett glas i golvet och varit tvungen att sopa upp det, eller så hamnade strumpbyxorna ut och in och hon var tvungen att ta av sig dem, vända dem rätt och ta på sig dem igen. Ett par sådana misstag och all Mouniras energi har gått åt.

Automatiseringssvårigheterna stoppar ofta Mounira från att göra det hon vill, när hon vill och i den omfattning hon vill. Mounira upplever därför – trots att hon har samma diagnos som Robert –  en mängd olika funktionshinder i sin vardag. Hennes funktionsnedsättning tar sig helt enkelt andra uttryck. 

Kommentarer till “Asperger och funktionshinder

  1. Då är jag en blandning av Robert och Mounira! Klarar inte av att arbeta. Klarar inte av att köra bil. Jag har svårt att hålla igång ett samtal. Jag kan inte läsa av mimik eller gester. Svårt att komma igång med saker. Min energi tar snabbt slut. Tack för dina fina inlägg!

    1. Så kan det ju förstås också vara, att man fungerar som en blandning av Robert och Mounira, och även att man fungerar på ett helt annat sätt. Robert och Mounira är ju bara två (fiktiva) människor i mängden. 🙂

      Vad roligt att du gillar mina inlägg! Tack själv för att du läser! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *