Syntolkningssvårigheter och körkort

När jag berättar att jag – p.g.a. mina syntolkningssvårigheter – är glad att jag inte försökt mig på att ta körkort, är det många som säger: ”Men du skulle väl inte få något körkortstillstånd?” De tror nämligen att jag inte skulle klara de syntester som krävs för att få just körkortstillstånd. Sanningen är att jag skulle klara syntesterna alldeles utmärkt. Det beror på att det som undersöks är:

1. Synskärpa – hur bra ögonen ser, t.ex. hur små bokstäver man kan läsa på en tavla

2. Synfält – det område i omgivningen som man för ögonblicket kan se

När man testar synskärpan och gör en synfältsundersökning är det ögonens funktion man testar, och mina ögon fungerar ju bra. Undersökningar har visat att jag har ett normalstort synfält och med glasögon har jag även en mycket god synskärpa. Mina syntolknings-svårigheter handlar ju om tolkning, d.v.s. att hjärnan har svårt att tolka det ögonen ser, men syntolkningsförmågan testas inte när man ansöker om körkortstillstånd. Detta trots att sådant som avståndsbedömning och att uppfatta vad som händer runt omkring, handlar just om att tolka synintryck.

Att syntolkningsförmågan inte testas när man ansöker om körkortstillstånd kan möjligen handla om att man tar dessa funktioner för givna. Förmågan att tolka synintryck förväntas vara medfödd, för att sedan utvecklas i en bestämd takt.

Så sent som 2010 var körkort faktiskt ett av mina mål. Jag hade sökt till en journalistisk utbildning och under antagningsintervjun talade kursledaren om att körkort var viktigt att skaffa, eftersom man i branschen skulle behöva ta sig snabbt mellan olika platser, och ofta med diverse utrustning. Då, för sex år sedan, visste jag ännu inte att jag hade någon funktionsnedsättning och jag förstod inte heller hur min ängslan som fotgängare i trafiken hängde ihop med bl.a. bristande avståndsbedömning. Jag tolkade bara det hela som att jag var rädd att bli påkörd. Jag hade inte alls den självinsikt som krävdes för att förstå att jag inte skulle köra bil, utan hade förmodligen börjat övningsköra om ekonomin hade tillåtit. Jag hade ju troligtvis klarat körkortstillståndet.

Idag har jag betydligt bättre självinsikt och är väldigt glad att jag aldrig försökt mig på att köra bil. Att avstå är för mig ett sätt att ta ansvar för mig själv och min omgivning.

Kommentarer till “Syntolkningssvårigheter och körkort

  1. Jag klarar inte av att ta körkort på grund av att jag inte klarar någon stress. Hör väl ihop med aspergern, tror jag. Fick ju ingen diagnos förrän för 6 år sedan. Kände när jag åkte bil att jag var ängslig för olyckor. Har inte provat övningsköra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *