CVI – Cerebral Visual Impairment

I våras var det tänkt att jag skulle ha gjort om min neuropsykiatriska utredning, men det blev inte så. I samma veva fick jag nämligen chansen att djupdyka i mina syntolkningssvårigheter, och då tyckte ansvarig läkare för den neuropsykiatriska utredningen att jag skulle göra detta först. Eventuella fynd kunde, förklarade han, påverka resultatet av den neuropsykiatriska utredningen. Därför kom vi överens om att skjuta på utredningen, tills dess att jag gjort det där djupdyket i syntolkningssvårigheterna.

Jag är så galet tacksam över att neurologen, som var den första jag träffade angående mina syntolkningssvårigheter, skrev ett så dåligt utlåtande. Utlåtandet var nämligen så bristfälligt att det blev uppenbart att det var mycket som neurologen inte hade förstått, och vid telefonkontakt blev detta än mer uppenbart. Jag fick ett nytt utlåtande, men kände att jag inte längre kunde lita på neurologen, utan började fundera på om jag inte skulle göra om den utredningen också. Den tanken hade jag aldrig tänkt, om det inte hade varit just för det dåliga utlåtandet.

När jag träffade ovan nämnda neurolog fick jag berätta om mina svårigheter, samt genomgå en mindre neurologisk undersökning, en s.k. neurologisk status. Den här gången kollades allt. Synskärpa och synfält testades, ögontrycket mättes och det togs bilder på ögonbotten och näthinnor. Dessa undersökningar visade att det inte är något fel på mina ögon, utan ögonen fungerar bra. Däremot har jag hackiga ögonrörelser och svårt att fixera blicken. Jag har även svårt att följa ett föremål med blicken genom att enbart röra på ögonen, utan jag vrider hela huvudet. När det kommer till att tolka synintryck så visar testerna en extrem oförmåga.

Utredningen resulterade i att jag nu har fått diagnosen Cerebral Visual Impairment (CVI), så det fanns ett konkret begrepp som kunde förklara mina svårigheter. Jag vet t.o.m. att det är synbanorna dorsal och ventral stream som jag har problem med. Utlåtandet innehåller även en del information om mina förutsättningar i arbetslivet. Bl.a. står det att jag bäst arbetar med uppgifter som handlar om att läsa, skriva, lyssna och tala. Det står också att arbetsuppgifter som innebär praktiskt handlag, som t.ex. att hantera förpackningar, innebär stora svårigheter. Detta vet jag ju förstås redan, men att mina förutsättningar finns på papper är viktigt för det framtida arbetsliv som – förhoppningsvis – kommer.

Nu när jag fått en korrekt diagnos på mina syntolkningssvårigheter känner jag att jag hittat en pusselbit som jag letat efter väldigt länge, och därmed kan jag äntligen sluta leta. En gång för alla.

Dessvärre verkar det inte finnas så mycket information om CVI på nätet, åtminstone inte om man letar efter faktasidor och inte personliga bloggar eller hemsidor. Väldigt mycket är på engelska och nästan allt handlar om barn. Under utredningen fick jag en länk till CVI Society, som tyvärr också är på engelska, men som innehåller mycket information.

Kommentarer till “CVI – Cerebral Visual Impairment

  1. Det finns inte så mycket att läsa, så är det. Men det finns vägar att påverka funktionen. Visuell perception och motorik på alla nivåer – inklusive den fina ögonmotoriken – kan förbättras avsevärt genom sensomotorisk träning. Sonens visuella förmåga var ett totalt kaos när vi började, och skillnaden nu är inget annat än otrolig!

    1. Sensomotorisk träning vet jag inte vad det innebär (ett nytt begrepp som jag måste kolla upp) men det är roligt när man hittar något som hjälper den unika individen. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *