Att lära sig genom att prova

Många saker i livet går att lära sig intellektuellt. Man kan lära sig att räkna ekvationer genom att läsa instruktionerna i matteboken eller lyssna när någon förklarar. Man kan läsa sig till vilken stad som är huvudstad i vilket land, och läraren kommer att tala om vad de olika världsdelarna heter.

Andra saker lär man sig oftast genom att titta och härma. Ibland blir man uppmanad att se hur någon annan gör, andra gånger lär man sig omedvetet genom att någon annan råkade utföra en viss syssla när man var i närheten. Vi människor gör ju saker hela tiden, så det finns massor att snappa upp, under förutsättning att man kan tolka synintryck.

Om man har svårt att tolka synintryck kanske man inte alls snappar upp hur andra människor gör saker, eftersom man inte ser hur de gör. Medan andra människor lär sig vissa saker genom att titta och härma, kan den som har svårt att tolka synintryck behöva lära sig samma sak genom att prova sig fram. Detta kan gå snabbt, men det kan också vara så att man behöver mer övning och längre inlärningstid, eller att man lär sig vissa saker senare än andra.

Själv kämpade jag hela sommaren innan ettan med att lära mig simma. Mamma visade mig simtagen, men jag sa snart att jag ville lära mig på egen hand. Jag uppfattade ju inte hur mamma visade simtagen, så därför hade jag ingen nytta av hennes hjälp. Istället provade jag mig fram, med en uppblåsbar simring runt magen. Ringen höll mig flytande, vilket gjorde att jag kunde experimentera bäst jag ville utan att sjunka. Så småningom hade jag lärt mig simtagen, och när skolan började kunde jag simma utan ringen.

Att jag lyckades lära mig simma på egen hand innan jag började skolan var tur, för jag behövde kunna simma för att klara av simundervisningen i tvåan eller trean. Simundervisningen inleddes nämligen med att vi skulle titta när läraren utförde simtagen för att sedan göra likadant själva. Tack vare att jag redan kunde simma så visste jag vilken rörelse läraren gjorde när hen började vifta med armarna, och därför kunde jag härma rörelsen fastän jag egentligen inte uppfattade den.

I ungefär samma veva hade jag inspirerats av en äldre granne och ville gå klädd i stuprörsjeans, basker och svarta kängor av Dr. Martens-typ. Det var bara ett problem – jag kunde inte knyta skosnören. Jag fick kängorna ändå, men mina föräldrar förklarade att jag inte kunde ha dem i skolan förrän jag hade lärt mig att knyta dem.

Eftersom det inte hjälpte att mina föräldrar visade hur jag skulle knyta skosnörena så fäste vi olika slags snören lite varstans, bl.a. runt dörrhandtag och runt spjälorna i vår innertrappa. På så vis kunde jag prova mig fram hur mycket jag ville, utan att riskera att förstöra skosnörena. Efter mycket om och men hade jag kommit på hur man gjorde rosetter – och kunde ha mina fina, svarta kängor i skolan.

Jag tycker om att skriva brev och använder gärna färgglada papper och kuvert. För ett par år sedan hittade jag fina, avlånga kuvert som jag köpte, men jag visste inte hur jag skulle vika pappren för att få dem att passa i kuverten. Jag hade bara lärt mig att vika papper till fyrkantiga kuvert, inte till avlånga. Mina brevvänner använde ibland avlånga kuvert, men att använda deras vikta brev som kuvert hjälpte inte. Jag såg inte hur jag skulle gå tillväga för att få till samma vikning, så jag fick helt enkelt prova mig fram – som vanligt. Jag minns att hela golvet var fullt av vikta ”övningspapper”, men till slut knäckte jag koden och pappren gick ner i kuverten.

Den som kan lära sig genom att se hur andra gör får viss hjälp, men den som lär sig genom att prova sig fram måste lära sig utan hjälp. Att lära sig genom att prova kan därför ta väldigt mycket energi, även om det också kan vara roligt och utvecklande.

Kommentarer till “Att lära sig genom att prova

  1. Bra skrivet som vanligt! Känner igen mig! Fick gå i två simskolor! I den första blev det kaos för jag kunde inte se hur läraren gjorde. Han blev sur på mig och då sprang jag in i bastun och grät. Jag fick sluta. Året därpå var det en annan simlärare som såg mina problem och hjälpte mig så jag lärde mig simma! Kaos har det varit här hemma också tills jag lärt mig hur man gör för att det inte ska blir diskberg eller hur ofta man ska städa.

    1. Jag förstår verkligen att det var jobbigt för dig att inte kunna se vad simskoleläraren gjorde. Usch, vad tråkigt att han blev sur på dig för det. 🙁 Det är klart att man blir ledsen då. Förmodligen förstod han inte att du inte såg vad han gjorde, eller åtminstone inte varför du inte såg. Vilken tur att den andra simläraren förstod dig och hjälpte dig att lära dig simma! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *