Vad vi med asperger har gemensamt

Ibland frågar människor mig hur det kommer sig att Aspergers syndrom kan ta sig så olika uttryck hos olika personer. Hur kan vi ha så olika symtom? Vilka är egentligen likheterna?

Jag brukar förklara det som så att det finns ett antal områden som alla med Aspergers syndrom har symtom inom, men att det är olika vilka symtom man har inom dessa områden. Det finns också ett flertal områden där en del – men inte alla – har symtom, och även här är det olika vilka symtom man har. Vi med Aspergers syndrom är väldigt olika, men det här är vad vi har gemensamt:

Någon form av svårigheter med socialt samspel och kommunikation.
Någon kan t.ex. ha stora svårigheter att förstå sociala koder och att använda sig av kroppsspråk och ansiktsuttryck. Någon annan kanske inte alls har några problem med detta, men tycker att det är jättesvårt att veta vad andra människor förväntar sig och att hålla igång ett samtal. Vilka typer av sociala och kommunikativa svårigheter det rör sig om är alltså olika för olika personer. För att förstå vilken slags sociala svårigheter en enskild individ har behöver man därför sätta sig in i hur just den personen fungerar.

Någon form av begränsade beteenden och intressen.
En del personer med Aspergers syndrom har flera olika symtom inom området ”begränsade beteenden och intressen”, andra har bara ett. Olika personer har också olika symtom. Många har specialintressen, d.v.s. ett eller flera brinnande intressen som ofta upptar en hel del tid och som för vissa ger energi till andra saker, som t.ex. vardagssysslor och/eller arbete. Andra saknar specialintressen, men kan t.ex. ha väldigt få intressen eller ett stort behov av att alltid få göra saker på ett visst sätt. Ytterligare andra har en mängd olika intressen, varav ett eller två kan klassas som begränsade. Själv har jag många, ganska vanliga, intressen men när jag diskar händer det att jag samtidigt passar på att ösa lite vatten. Det är en trevlig sysselsättning tycker jag. 🙂 När jag var liten brukade jag även vifta med armarna och klämma på saker som jag tyckte om. Sådana beteenden är vanligast hos barn. 

Normal till hög intelligens, men ofta en ojämn begåvningsprofil.
Alla som har Aspergers syndrom är normal- till högintelligenta. Många har dock stora svårigheter inom vissa områden men inga svårigheter alls inom andra. T.ex. kanske det är jättesvårt för en person att diska, men inte alls svårt att köra bil. Personen i fråga kanske klarar B men absolut inte A – trots att A enligt omgivningen borde vara mycket lättare. Alla som har Aspergers syndrom har ingen ojämn begåvningsprofil (det är inget diagnoskriterium) men det är väldigt, väldigt vanligt.

Vi med Aspergers syndrom är alltså ungefär som musikälskare. Alla älskar de musik, men vilken typ av musik de tycker om – och hur passionen tar sig uttryck – är olika. 🙂

Kommentarer till “Vad vi med asperger har gemensamt

  1. Någon kan t.ex. ha stora svårigheter att förstå sociala koder och att använda sig av kroppsspråk och ansiktsuttryck , det är något som jag börjat förstå att jag har problem med först på äldre dar. Jag kan märka att det är något som inte stämmer ibland med andra , som att jag gått över gränsen med vad jag sagt eller gjort, men människor säger inte något om jag gjort det så jag känner bara att dom tycker jag gjort övertramp fast jag inte menat det

    1. Vad synd att andra människor inte talar om för dig när de tycker att du gjort övertramp. Om man har svårt att förstå sociala koder och att använda sig av icke-verbala signaler så blir det ju väldigt svårt att göra rätt om man inte får veta vad som är rätt respektive fel. Det blir ju en gissningslek som kanske bidrar till att man gör ännu fler misstag. Kanske kan du be andra människor att säga till när de anser att du gjort eller sagt någonting fel?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *