Träffa nya vänner på internet

Många människor uppskattar att ha olika slags vänskapsrelationer. Man kan t.ex. tycka om att föra djupa samtal över en kopp te med någon som man träffar ofta, och samtidigt uppskatta ytligare bekantskaper som man bara träffar ibland, kanske i samband med någon aktivitet. Många – men inte alla – personer med autismspektrumtillstånd får inte ut särskilt mycket av ytliga relationer. Det är vanligt att man tycker att sådana relationer känns meningslösa och t.o.m. energikrävande. Detta är dock inte samma sak som att man inte tycker om att umgås med andra människor, tvärtom. Det är väldigt vanligt att personer med autismspektrumtillstånd strävar efter att utveckla djupa och varma relationer där det finns en stark samhörighet bortom all ytlighet.

Att etablera djupa vänskapsrelationer i vuxen ålder är dock inte alltid helt lätt. Det kan ibland kännas som om ”alla andra” är upptagna med sitt, det de redan har. Man kan alltid träffa nya människor på arbetsplatser, i föreningar och i andra sammanhang där man rör sig, men vi är nog många som har upplevt att dessa relationer ofta stannar på ett ytligt plan. Många personer med autismspektrumtillstånd är dessutom introverta och/eller högkänsliga, och vi kan ibland uppleva att andra människor inte förstår vår känslighet och vårt djup.

Därför tänkte jag idag tipsa om en webbsajt vid namn Blygmodig. Det är en sajt som riktar sig till människor som definierar sig som just introverta, högkänsliga och/eller blyga. På sajten har man möjlighet att komma i kontakt med likasinnade, som också söker vänskap eller en partner. Djup vänskap utvecklas sällan över en natt, utan det tar ofta tid, men genom att skriva ett inlägg på sajten kan man hitta andra människor som söker samma sak.

Det finns fler sajter som riktar sig till personer som vill hitta nya vänner, oavsett om man är introvert och högkänslig eller inte. Här kommer några tips. För att besöka en webbplats, klicka på dess namn.

Bunko: Här är det en ganska bra spridning på inläggen, d.v.s. olika människor söker olika slags vänskap. Man kan också sortera inläggen efter ort. Om någon svarar på ens inlägg så kommer meddelandet till ens mejl. Man behöver alltså inte logga in på sajten för att se sina svar.

Aktivitetssidan: Aktivitetssidan riktar sig i första hand till människor som vill hitta vänner med liknande intressen, eller som vill träffa folk att gå på olika aktiviteter med. Man måste dock inte efterfråga ”aktivitetskompisar”, utan det går jättebra att skriva att man t.ex. vill ha kontakt med människor som också uppskattar djupa diskussioner. Och det brukar gå att få svar också. 😉

Tjejkompis.se: Tjejkompis är, som det låter, en sajt för tjejer som vill hitta nya tjejvänner. För den som tycker att det är viktigt med ålder, så verkar majoriteten här vara mellan 18 och 25.

Bryt-Ensamheten.se: Detta är en sajt för människor som har få, eller inga, nära vänner. Det går också bra att söka efter en partner här.

Tyvärr finns det en del människor som inte är dem de utger sig för att vara. Därför ska man såklart alltid träffa sina nyfunna vänner på offentlig plats första gången. Det finns också en hel massa människor som är dem de utger sig för att vara, och på internet har man chansen att få kontakt med människor som man kanske aldrig hade träffat annars! 🙂 Även om man bor i samma stad så är det ju inte säkert att man har några gemensamma bekanta eller andra sammanhang där ens vägar skulle kunna korsas.

Kommentarer till “Träffa nya vänner på internet

 1. Hej Johanna!
  kul att du fortsätter blogga.
  har inte glömt bort dig..

  har bara inte haft så mycket tid.
  Ska föreläsa om bokstavsdiagnoser och idrottande på biblioteket. Nämner din blogg som inspiraritionskälla till om man vill lära sig mer om npf och andra sakee.

  Ska ochså om jag kan tipsa om någon av dina inlägg om idrottande och npf när jag föreläser.

  Hoppas du har det bra annars. 🙂

  hälsningar Rikard

  1. Hej!

   Kul att du fortfarande läser bloggen. 🙂 Jag har haft några veckors bloggpaus eftersom jag varit upptagen med mitt bostadssökande, men nu är jag tillbaka igen.

   Vad bra att du ska föreläsa på biblioteket! Jättekul att du vill nämna min blogg i sammanhanget. 🙂 Det får du självklart göra!

   1. Kul Johanna! Nämner din blogg när jag föreläser länken finns i powerpointen.
    Ha det bra 🙂
    Så hörs vi igen 🙂

    Hälsningar

    PS. det kanske skulle ev. vara intressant för personal inom psykiatri om du började föreläsa/skriva en bok/göra någon bra youtube video om dina erfarenheter som patient?

    Rikard

    1. Jättekul att du nämner min blogg med länk och allt! 🙂

     Att börja föreläsa har jag funderat på. Jag tror att det skulle vara roligt. Jag har även funderat på att skriva en skönlitterär bok med psykiatritema. Tyvärr tryter fortfarande orken, vilket jag jobbar på med min läkare och samtalskontakt. Tills vidare får det räcka med bloggen. 🙂

 2. Jättebra inlägg om vänner då vi med olika former av psykisk ohälsa och nedsättningar ofta är mer ensamma än andra grupper i samhället och då det också kan vara svårare att hitta vänner för att man inte bara följer med strömmen och visar en yta som enligt norm är accepterad. 🙂

  1. Vad kul att du gillade inlägget! 🙂 Tyvärr är det nog så att många med psykisk ohälsa och/eller funktionsnedsättningar är ensamma. 🙁 Då är det bra att internet finns!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *