Det som märks utåt är inte allt

Ibland kan det vara svårt för omgivningen att förstå hur en person som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning påverkas av denna. Det kan också vara svårt att förstå att personen har andra symtom än de för omgivningen mest uppenbara. Kanske säger man: ”Du måste ha en väldigt lindrig variant av din funktionsnedsättning” eller: ”Nu överdriver du. Så svårt har du inte för städning.” Omgivningen bedömer ofta personens förmågor efter vad som märks utåt, men en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är ofta mer än så. Exempel:

Lisas största svårigheter är städning och socialt samspel. Lisas flickvän håller med om att Lisa har väldigt svårt för socialt samspel, men däremot tycker hon att Lisa överdriver sina svårigheter vad det gäller städningen.

I sociala sammanhang har Lisa svårt att hålla igång ett samtal. Om hon inte får en rak fråga vet hon sällan vad hon ska säga. Det gör att Lisa lätt blir tyst och ofta uppfattas som ointresserad fastän det inte alls är så. Lisa tycker även att det är jobbigt att titta andra människor i ögonen, så hennes blick är ofta någon annanstans. Hon har också svårt att veta hur hon bör bete sig i olika sammanhang. Allt detta är sådant som märks utåt, så därför förstår Lisas omgivning att sociala situationer är väldigt svåra för henne.

När Lisa ska städa vet hon alltid vad som behöver göras och var hon ska börja. Hon har heller inga svårigheter att veta vilka redskap hon ska använda. Dessutom har hon lätt att komma igång att städa och hon är alltid väldigt noggrann. Däremot är de olika momenten oerhört motoriskt krävande för Lisa och hon måste anstränga sig väldigt hårt för att klara av dem. Lisa har även stora svårigheter med automatisering, vilket innebär att hon måste tänka noga på varje steg. Varje gång Lisa städar känns det därför som om det är första gången, och att göra någonting för allra första gången är nog svårt för de flesta. Dock märks inte Lisas ansträngningar utåt, så därför tycker flickvännen att hon överdriver det där med att det är så svårt att städa. Det ser ju bra ut!

Mirandas största svårigheter är också städning och socialt samspel. Mirandas sambo håller med om att Miranda har svårt för att städa, men däremot tycker han att Miranda överdriver sina sociala svårigheter.

Miranda har väldigt svårt att se vad som behöver göras och att veta när det är klart. Det händer att hon dammsuger köksgolvet i en halvtimme och hon glömmer ofta att vrida ur moppen när hon torkar golv. Hon har även svårt att dra moppen över golvet på ett bra sätt, vilket gör att det ofta skvätter vatten åt alla håll och kanter. Fastän Miranda anstränger sig väldigt hårt så kan hon bara inte komma ihåg städningens olika moment. Mirandas sambo har därför gjort en detaljerad lista över Mirandas del av veckostädningen. Att Miranda har svårt för att städa är någonting som tydligt märks, så hennes sambo gör sitt bästa för att stötta.

När Miranda befinner sig i sociala sammanhang känner hon sig väldigt osäker. Hon vet sällan vad andra människor förväntar sig av henne eller hur hon uppfattas. Hon oroar sig för att folk ska tycka att hon är konstig och tråkig. Hon vet ofta inte hur mycket hon förväntas prata, så för det mesta pratar hon varken lite eller mycket. Att lägga sig på en mellannivå brukar fungera bra, för då blir det sällan fel. Miranda tycker att det är viktigt med ögonkontakt och hon vet vad som är ett socialt acceptabelt beteende i olika sammanhang. Hon har även lätt att hålla igång ett samtal och ställer ofta följdfrågor. Detta gör att Mirandas sociala svårigheter inte märks så mycket utåt, så när Miranda berättar om jobbiga sociala situationer så tycker hennes sambo att hon överdriver. Enligt honom är Miranda ”bara lite reserverad”.

Själv har jag ofta svårt att få förståelse för min låga energinivå. Det märks sällan utåt hur trött jag blir, och då spelar det inte alltid någon roll att jag förklarar. Tumregeln är ofta ”det som inte syns, det finns inte”, men det som märks utåt är inte allt. Därför är det superviktigt att alltid ta personens ord på allvar.

Kommentarer till “Det som märks utåt är inte allt

  1. Det är verkligen sorgligt hur många professionella som kör på den där tumregeln, jag skulle haft det mycket bättre om folk verkligen lyssnade på vad jag säger…
    Lagen säger ju att vi har rätt till goda levnadsvillkor men det är en rejäl kamp för att få det när det inte syns utanpå att vi har svårigheter.

    1. Jag har samma erfarenhet som du, d.v.s. att många professionella inte tar en riktigt på allvar om det man berättar inte syns. De kontakter jag har inom psykiatrin just nu lyssnar alltid på mig, även om de flesta av mina svårigheter inte märks utåt. Jag har även svårt att visa känslor, något som känns jobbigt ibland då jag verkligen skulle vilja visa vad jag känner och inte bara prata om det. Jag blir så lätt blockerad och därför är det väldigt sällan som jag t.ex. gråter inför andra människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *