Det går att visa intresse utan kroppsspråk

Många personer med autismspektrumtillstånd och/eller syntolkningssvårigheter har svårt att avläsa ansiktsuttryck och kroppsspråk. Det kan t.ex. vara så att man uppfattar gester som osammanhängande viftningar, att man har svårt att förstå vad en viss blick betyder, och/eller att man överhuvudtaget inte ser ansiktsuttryck.

För oss som har svårt att avläsa kroppsspråk kan kommunikationen med andra människor bli svårare. Någonting som kan vara särskilt klurigt är att förstå vad andra människor vill. På samma sätt kan det vara lurigt för andra människor att förstå vad vi vill. Om vi inte förstår – eller inte ens uppfattar – de signaler som andra människor sänder ut, kanske vi känner oss osäkra på vilken typ av relation folk i vår omgivning vill ha med oss. När vi blir förälskade kan vi t.ex. känna oss väldigt osäkra på huruvida förälskelsen är besvarad eller inte, eftersom vi inte alltid vet om vederbörande har sänt ut signaler av den sort som vi inte uppfattar. Den andra parten kan, å sin sida, felaktigt tro att vi inte är intresserade, om hen inte har fått någon respons på de signaler hen sänt ut.

Om man inte vet att personen man är intresserad av har svårt att avläsa kroppsspråk och ansiktsuttryck, känns det kanske långsökt att tänka att personen kan vara intresserad även om man inte har fått någon som helst respons på de signaler man sänt ut. Det är förståeligt. Om man däremot vet om personens svårigheter, kanske det istället känns svårt att veta hur man ska visa sitt intresse. Hur kan man göra det på ett sätt som personen uppfattar? Här kommer några förslag:

Ta initiativ till att umgås
Att söka kontakt och att upprätthålla den är självklart bådas sak, men en person som har svårt att avläsa kroppsspråk och ansiktsuttryck kan ibland vara lite avvaktande. Det beror ofta på att personen känner sig osäker på om den hen tycker om har sänt ut några signaler, och i så fall vilka. Om hen då tar fel initiativ i förhållande till de signaler hen fått (men inte uppfattat) så kan det i värsta fall bli väldigt dumt, och det vill hen antagligen undvika. Därför kan det vara bra att föreslå att ni ska hitta på någonting på tu man hand, som t.ex. fika, äta middag, gå på bio, eller något annat som båda gillar. Då förstår personen att den hen är förälskad i vill umgås, och inte bara ser hen som en arbetskamrat, en granne, en kompis kompis etc.

Ge verbala komplimanger
Att få höra fina saker värmer, och hjälper personen att förstå att hen är omtyckt som mer än vän. Att säga det man vill säga med ord, istället för med en blick eller med kroppsspråk, gör att budskapet når fram. Om känslorna är besvarade är chansen stor att personen i fråga säger något fint tillbaka, när hen börjar få klart för sig vilken relation den andra parten vill ha.

Ge beröring
Om man är säker på att personen som har svårt att visa kroppsspråk är intresserad tillbaka, kan man visa hur man känner genom beröring. Man kan t.ex. ge personen en extra lång bamsekram när man skiljs åt. Sådana signaler är ofta tydliga även för den som har svårt att avläsa det rent visuella kroppsspråket.

Berätta hur man känner
Ett sätt – som många som har svårt att avläsa kroppsspråk uppskattar – är att berätta precis hur man känner. Man kan välja ut ett tillfälle och en plats som känns bra, och helt enkelt berätta att man är förälskad i personen. En del människor skulle nog tycka att det kändes alltför direkt, och kanske rent av bli obekväma, men för många av oss som har svårt att avläsa kroppsspråk kan det istället vara precis tvärtom. När någon har berättat om sina känslor så vet vi var vi har vederbörande, och slipper gå omkring och gissa.

En sak som är bra att tänka på är att det faktum att en person inte förstår de signaler man sänder ut för att flirta, inte är samma sak som att personen i fråga inte kommer att ge någonting tillbaka om man väl blir tillsammans. Många av oss som har svårt att avläsa kroppsspråk har mycket lättare att ta initiativ när vi vet var vi har den andra personen. Därför kan en person som har svårt att avläsa kroppsspråk vara väldigt kärleksfull, kramig och initiativrik i sitt förhållande, eftersom personen då inte behöver känna sig osäker på vilken slags relation den andre vill ha. Personen vet att kärleken är besvarad, och då behöver hen inte längre fundera över den eviga frågan: ”Undrar vad hen egentligen tycker om mig?”

Kommentarer till “Det går att visa intresse utan kroppsspråk

  1. Väldigt bra inlägg! Jag har alltid haft svårt med tonlägen och att man kan säga samma ord med olika melodier och vips betyder de olika saker! Varför kan vi inte bara bestämma att ord betyder samma sak hela tiden?
    Förresten, nu upptäckte jag att du har länkat till min blogg! Jag blev JÄTTEGLAD! Tack! 😀

    1. Tack! Roligt att du gillade inlägget. 🙂 Att ha svårt att avgöra vad olika tonfall betyder verkar vara vanligt vid autismspektrumtillstånd. Om ett ord betydde samma sak hela tiden så vore det antagligen enklare för alla människor. 😉

      Vad kul att du blev glad för länken! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *