Asperger vs. syntolkningssvårigheter

Eftersom mina syntolkningssvårigheter ger en del symtom som även är vanliga vid Aspergers syndrom så är det många som har frågat om jag vet vilka av dessa symtom som beror på vilken funktionsnedsättning.

Svaret är både ja och nej. När det kommer till vissa symtom så vet jag vilken funktionsnedsättning de beror på, när det gäller andra har jag ingen aning. En viktig förutsättning för att jag ska veta huruvida ett visst symtom beror på Aspergers syndrom eller syntolkningssvårigheter är att jag känner av varför symtomet uppkommer. Här är några exempel:

Svårigheter att läsa av ansiktsuttryck
Detta är ett väldigt vanligt symtom både vid Aspergers syndrom och syntolkningssvårigheter.
Vid syntolkningssvårigheter är det vanligt att man överhuvudtaget inte uppfattar ansiktsuttrycken, d.v.s. att man inte ser dem. Så kan absolut vara fallet hos den som enbart har Aspergers syndrom också, men det vanligaste verkar vara att man uppfattar ansiktsuttrycken men känner sig osäker på vad de betyder.

I mitt fall ligger svårigheten i att se ansiktsuttrycken. Ibland kan jag urskilja små ryckningar, men oftast upplever jag ansikten som konstanta, som på en tavla. Det finns dock ett fåtal människor som har så pass starka kontraster i sina ansikten att jag kan se ansiktsuttrycken. Tumregeln i mitt fall är ”ser jag så förstår jag”, men hos de flesta människor (inklusive mig själv) ser jag alltså inte skymten av några ansiktsuttryck. Här känner jag tydligt att symtomet uppkommer p.g.a. mina syntolkningssvårigheter.

Osäkerhet i sociala situationer
Ibland är orsaken till min osäkerhet att jag inte vet vad andra människor förväntar sig av mig, att jag blir ofrivilligt tyst eller att jag tycker att det är obehagligt att umgås i grupp. Då är osäkerheten ett symtom av Aspergers syndrom.

Andra gånger orsakas min osäkerhet av att jag – rent visuellt – inte uppfattar vad som händer runt omkring mig. I de fallen är osäkerheten ett symtom av mina syntolkningssvårigheter.

Svårigheter att förstå hur saker och ting hänger ihop/uppfatta sammanhang
Jag har alltid haft väldigt svårt att själv lista ut hur olika föremål fungerar och varför. T.ex. förstod jag först inte alls varför jag var tvungen att bära tillbringaren med locket uppåt, och jag lyckades aldrig riktigt lära mig hur symaskinen fungerade.

Däremot har jag inga svårigheter att förstå hur olika händelser hänger ihop, eller att uppfatta sammanhang i – eller konsekvenser av – politiska beslut eller andra handlingar. Jag har inga problem att diskutera med Försäkringskassan eller enhetschefen för psykiatrin, men om någon ber mig att brygga kaffe så blir jag väldigt nervös.

För att förstå hur t.ex. samhället hänger ihop krävs inga visuella färdigheter, vilket däremot krävs för att förstå hur kaffebryggaren hänger ihop. Mina svårigheter att förstå hur saker och ting hänger ihop begränsas till situationer där jag bokstavligen behöver kunna se sammanhanget (t.ex. se hur tråden ska ledas genom symaskinen) så därför är detta ett symtom av mina syntolkningssvårigheter.

Svårigheter att förstå instruktioner
Jag är jättebra på att följa instruktioner när jag väl förstår, men för att förstå så måste instruktionerna vara detaljerade och uppdelade i flera steg. När jag missförstår så beror det många gånger på att instruktionerna inte är tydliga nog, och då är det ett symtom av Aspergers syndrom.

Vanligt är också att jag missförstår uppgifter där någon visar mig hur jag ska göra. Ofta uppfattar jag då inte hur personen i fråga gör, något som beror på mina syntolkningssvårigheter. Det händer också att jag ”ser fel” och därför utför uppgiften på helt fel sätt, något som också är ett symtom av mina syntolkningssvårigheter.

Det är alltså orsaken bakom mina svårigheter som avgör vilken funktionsnedsättning som ligger till grund. Ibland är det dock helt omöjligt att veta orsaken, för min asperger och mina syntolkningssvårigheter hänger verkligen ihop!

Kommentarer till “Asperger vs. syntolkningssvårigheter

  1. Känner igen mig i aspergern! Jag har ju den diagnosen. Nu förstår/vet jag hur det är att ha syntolkningssvårigheter också. Du beskriver så bra!

  2. Håller med föregående talare. Du beskriver det väldigt bra! Till skillnad från dig har jag inga svårigheter att se ansiktsuttryck vad jag vet, men däremot har jag jättesvårt för att uppfatta vad som händer runt omkring mig.

    Precis som du har jag svårt att förstå instruktioner när andra visar för mig hur jag ska göra. Om någon försöker lära mig hur man lagar mat eller hur man gör gym-övningar, måste personen oftast visa för mig flera gånger för att jag ska uppfatta hur jag ska göra, och ändå kan det bli fel. Oftast slutar allt med att antingen den personen eller jag själv tappar tålamodet.

    1. Vad kul att du tycker att jag beskriver det hela bra. 🙂 Och vad skönt att du inte har några svårigheter att se ansiktsuttryck!

      Åh, vad jag känner igen det där med att folk måste visa flera gånger och att det trots det blir fel ibland! Att personen i fråga tappar tålamodet har jag varit med om många gånger. Själv har jag ett väldigt bra tålamod som ofta övergår i envishet. Har jag fått för mig att jag ska klara någonting så ska jag minsann klara det också, och i de fall det faktiskt inte går så inser jag det ofta inte förrän jag redan hunnit bli väldigt arg och besviken på mig själv. Envishet är bra, men med måtta. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *