Vårdval och byte av mottagning

I Stockholms län har vi haft fritt vårdval inom psykiatrisk öppenvård sedan 2011, men fortfarande händer det att mottagningar inte riktigt vet vilka regler som gäller. Det förekommer att mottagningar tolkar vårdvalsreglerna fel och därför försöker neka patienter på felaktiga grunder. Vissa mottagningar menar t.ex. att de bara kan ta emot patienter från sin egen kommun, eftersom väntetiderna för patienter från andra områden skulle bli alldeles för långa.

Dessa mottagningar tror förmodligen att vårdvalsreglerna säger att patienter från mottagningens egen kommun har förtur och att de har rätt att endast ta emot patienter från andra områden i mån av plats. Detta är FEL. En mottagning har INTE rätt att bara ta emot patienter som bor i den kommun eller stadsdel där mottagningen ligger. En mottagning har heller inte rätt att ge förtur till patienter från sitt eget område, utan alla patienter ska – utifrån den geografiska aspekten – behandlas lika.

En föreställning som vissa mottagningar verkar ha är den om att man alltid får snabbare hjälp på mottagningen i den kommun eller stadsdel där man bor. Mottagningarna har någonting som kallas för geografiskt områdesansvar, men detta områdesansvar handlar om att t.ex. bedöma vårdbehov för personer som bor i det aktuella området, men som inte själva söker hjälp. Det innebär inte att man per automatik ska ge alla som bor i det aktuella området förtur till vård.

För att bli hundraprocentigt säker på vilka regler som gäller så skickade jag ett mejl till hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Såhär svarade de på mina frågor:

Har en mottagning rätt att säga nej till en patient ENBART p.g.a. att patienten inte är mantalskriven i den kommun eller stadsdel där mottagningen ligger?
Svar: Nej!

Har en mottagning rätt att ge förtur åt patienter från den egna kommunen eller stadsdelen och enbart ta emot patienter från övriga delar av länet i mån av plats?
Svar: Nej!

Vilka slags prioriteringar har en mottagning RÄTT att göra när det kommer till att ta emot – eller inte ta emot – en patient?
Svar: Utgångspunkten är att den psykiatriska vården i SLL ska ges enligt LEON-principen (Lägsta Effektiva Omhändertagandenivå). Det innebär att patienter som har ett vårdbehov som motsvarar specialistvårdens uppdrag ska tas om hand där (utifrån medicinsk prioritering) och de som har ett vårdbehov som motsvarar primärvårdens uppdrag ska tas om hand där. Mer info om detta finns på viss.nu och psykiatristod.se.

Om en psykiatrisk öppenvårdsmottagning nekar dig att bli patient hos dem med hänvisning till att du bor i ”fel” kommun eller stadsdel, rekommenderar jag att du kontaktar hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Kontakta dem via mejl, så att du får deras svar i skrift (ett telefonsamtal är svårt att spara) och spara sedan svaret. Då kan du visa det för mottagningen om det blir problem.

Kommentarer till “Vårdval och byte av mottagning

  1. Vad jobbigt! Här finns det få alternativ, tyvärr. Nu vill de att jag ska börja jobba. Jag klarar inte heller någon stress. INGEN förstår! Jag har ingen att vända mig till 🙁 Men jag har hel sjukersättning! Jag blir så STRESSAD och LEDSEN!

    1. Vad synd att det inte finns så många mottagningar att välja mellan där du bor. 🙁

      Vilka är det som vill att du ska börja jobba? Psykiatrin? Jag kan verkligen förstå att du blir stressad, om du själv känner att du inte skulle klara av/orka med att jobba. Det är riktigt jobbigt att bli stressad när man inte tål någon stress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *