Olika personer = olika bemötande

Ytterligare en bidragande orsak till att det var ett stort steg för mig att byta mottagning – och att det alltid känns nervöst att byta läkare eller terapeut inom en och samma mottagning – är att olika personer ger olika bemötande. När någon slutar så anställer mottagningen vanligen en ny person med likvärdig kompetens. När en läkare som är specialist i psykiatri slutar så ersätts denne av en annan läkare som är specialist i psykiatri, men att två personer har likvärdig kompetens innebär bara att de har just likvärdig kompetens. Det innebär inte att de bemöter patienterna likadant. De som jobbar inom psykiatrin är ju inga maskiner, utan människor som – precis som alla andra – är olika. Det finns dock några karaktärer som tycks jobba inom psykiatrin i högre utsträckning än andra, nämligen följande:

Den tystlåtne mannen
Den tystlåtne mannen säger inte särskilt mycket utan låter patienten prata på. Det gör att det ibland är högst oklart hur mycket han har förstått, men när han ler sitt finurliga leende kan man vara säker på att han tycker eller tänker någonting om det man just berättat. Vad han tycker eller tänker får man dock bara veta om man frågar. Den tystlåtne mannen kan ibland vara lite stelbent, men han är mycket ordningsam och håller alltid vad han lovat.

Den ambitiösa och överempatiska kvinnan
Den ambitiösa och överempatiska tycks alltid vara en kvinna i 40-årsåldern. Hon älskar sitt jobb och deltar aktivt i samtalet. Man behöver aldrig undra vad hon tycker och tänker eftersom hon alltid talar om det. Den ambitiösa och överempatiska kvinnan ser patienterna som sina små kycklingar och överöser dem med medkänsla. Om hon någon gång är sen till ett möte med en patient ber hon tusen gånger om ursäkt, och om hon får veta att hon gjort något fel vill hon rätta till det med en gång. Den ambitiösa och överempatiska kvinnan gör alltid det hon ska och mer därtill.

Den strikta äldre damen
Den strikta äldre damen har arbetat inom psykiatrin i många år. Hon har goda kunskaper inom sitt yrke, men ger ibland intryck av att inte riktigt ha hängt med i samhällsutvecklingen. Hon klär sig och beter sig mycket strikt, och visar ingenting av sin egen personlighet. Vill man veta vem hon är så får man gissa. Den strikta äldre damen låter patienten prata på, men inflikar då och då med olika konstateranden av varierande korrekthet.

Paragrafryttaren
Paragrafryttaren tänker inte utanför boxen och har svårt att hitta – eller gå med på – individuella lösningar på olika problem.Paragrafryttaren är mycket noga med att hålla isär de olika yrkesgrupperna på mottagningen och kan inte tänka sig att hjälpa en patient med något som inte uttryckligen är just paragrafryttarens ansvarsområde. Inte ens om hen har befogenhet att hjälpa till med saken i fråga och inte ens om det skulle gynna patienten. Paragrafryttaren gör inte mer än hen måste, och hänvisar gärna patienten till andra om hen kan. Att få någonting utfärdat av paragrafryttaren kan ta (för lång) tid, eftersom hen inte tar någon hänsyn till ärendets eventuella akuta status.

Den informella
Den informella är paragrafryttarens motsats. Hen är duktig på att tänka utanför boxen och strävar efter att hitta individuella lösningar på olika problem. Den informella gör alltid det som bäst gynnar patienten, även om det innebär att hen bryter mot en eller ett par av mottagningens interna regler. På vägen från väntrummet kan den informella prata om alltifrån husdjur till patientens nya frisyr, och hen har ofta en stark personlighet som hen delar med sig av i sitt arbete.

Dessa personligheter har helt olika arbetssätt, olika syn på yrkesrollen och olika sätt att bemöta patienten på. Uppenbarligen har de också olika sätt att se på patienten och dennes problematik, och allt detta gör förstås att man inte får samma bemötande av dessa fem personligheter. Därför tycker jag att det är jätteläskigt att både byta mottagning och att byta behandlare inom en och samma mottagning, för jag vet ju inte vem eller vilka jag byter till, och när jag inte vet det så vet jag inte heller vilket bemötande jag byter till.

Kommentarer till “Olika personer = olika bemötande

 1. Hej!

  Jag har läst flera av dina inlägg här kring bland annat vård och psykiatrin och tycker de är intressanta och välskrivna. Det jag tänkte höra med dig kring då du själv har varit med om att få byta mottagning är den situation jag är i nu. Min mottagning, en öppenpsykiatrisk mottagning dit jag går i terapi bland annat för depression och ångest, har förlorat sitt avtal i den senaste upphandlingen som rör bland annat psykiatri Norr och Sydöst.

  Den psykolog jag går hos ger psykodynamisk terapi, det har jag valt själv och har även goda erfarenheter av PDT sen tidigare. Nu är det dock så att risken finns att denna psykolog får sluta vid årsskiftet och den aktör som tar över kommer enbart att ge KBT, dvs jag blir då utan vård.

  Inget är sagt än hur det exakt kommer att bli men jag vet att ingen mer mottagning finns i mitt närområde som ger psykodynamisk terapi och mycket få mottagningar överhuvudtaget ger PDT. Jag vet ju att det beror av evidensläget osv.

  Har du några tips hur jag kan göra i det här?

  Tack för bra blogg!

  1. Hej!

   Vad roligt att du gillar min blogg! 🙂

   Jättetråkigt att höra att den aktör som ska ta över din mottagning inte kommer att erbjuda den sortens terapi som fungerar bra för dig. 🙁 Jag tycker att det är väldigt dåligt att bara erbjuda EN sorts terapi. Ingen terapi fungerar ju för alla individer. Jag har fyra tips till dig och jag hoppas verkligen att något av dessa – eller någonting annat – kommer att hjälpa dig. Du ska absolut inte behöva bli utan vård. Här kommer tipsen:

   1. Kontakta den nya aktören (gör det gärna redan nu så att du är ute i god tid) och fråga hur de tycker att du ska få det stöd du behöver i fortsättningen. Kanske, kanske inser de då att de behöver ha kvar en PDT-psykolog, eller så kommer de med något annat förslag som känns bra för dig.

   2. Om det skulle bli så att din psykolog tvingas sluta, så kanske hen kommer att fortsätta jobba med psykodynamisk terapi någon annanstans? Finns det i så fall möjlighet att du kan få följa med till det nya stället? Om du känner att du i ett sådant läge skulle vilja följa med din psykolog så berätta det redan nu, så att hen vet. Då kan hen informera dig om vad som händer.

   3. Det finns vissa privata psykologer där högkostnadskort och frikort gäller. Hur många som finns, och vad de erbjuder, är förmodligen olika på olika ställen i landet. Kolla om det finns någon inom rimligt avstånd som erbjuder psykodynamisk terapi. Om du har råd (vilket jag förstår om du inte har eftersom det verkligen inte är självklart) så kanske du, om du inte hittar någon där högkostnadskort och frikort gäller, kan gå till en psykolog där du får bekosta behandlingen själv.

   4. Om du skulle hamna i ett läge där alla ovan nämnda möjligheter är uttömda, ta kontakt med ditt landsting och kräv att de ger dig det stöd du behöver. Att bli utan vård är helt oacceptabelt, så hamnar du i en sådan situation så kräv att landstinget löser det. Om de inte kan ge dig rätt hjälp på de offentligt finansierade mottagningarna, så får de banne mig betala privat terapi åt dig! Kanske kan din psykolog (eller om du har en läkare) skriva ett intyg där det framgår att du är i behov av psykodynamisk terapi och varför. Det kanske även kan vara bra om de skriver att KBT inte fungerar för dig, och varför.

   Jag hoppas att det löser sig för dig!!

   1. Hej!

    Tack för ditt svar tillbaka, det ska jag spara! Jag har nu pratat med min nuvarande psykolog och det hänger i luften fortfarande, några hade hört att personalen INTE skulle avskedas men det är fortfarande osäkert. Det är ju så att man inte kan kräva en viss typ av terapi utan de går efter vad som är evidensbaserat.

    Att jag fått en psykodynamisk terapi var mest tur och läkare och andra ville från början att jag skulle välja en KBT. Kanske inte så intressant för dig och andra att läsa om men det här är ändå ett allmänt problem inom öppenvården idag.

    Just inom SLL som jag tillhör så finns inte privata terapeuter inom PDT med högskostnadskort när det gäller längre terapier. Jag har sökt efter såna och har man en mer komplex problematik som jag så räcker inte 20 gånger lite allmän terapi. Säger inte detta för att kritisera dina förslag nu utan som en kommentar bara.

    Jag får leva i ovisshet då inte ens min psykolog vet och jag har heller inte fått besked från henne hur länge hon anser att vi ska fortsätta men vi har en hel del kvar så det hänger mer på om det kan finansieras och om det åtminstone blir så att hon får fortsätta med befintliga patienter tills de är färdigbehandlade.

    1. Hej!

     Vad jobbigt att det fortfarande hänger i luften hur det kommer att bli framöver. Jag hoppas för din skull att personalen inte kommer att avskedas. Jag kan förstå att man vill använda sig av evidensbaserade metoder, men tycker att det är väldigt konstigt att bara erbjuda EN sorts terapi. KBT kan ju inte vara den enda sortens terapi som är evidensbaserad…?

     Jag tycker att det är jätteintressant att läsa om dina erfarenheter av den psykiatriska öppenvården. Det är inte på något sätt ointressant. Jag tillhör också SLL och blir nyfiken på vilken aktör det är som ska ta över din mottagning. Anledningen till min nyfikenhet är att jag själv behöver hitta ett ställe där jag kan få rätt hjälp, och jag tror inte att det ställe du nämner skulle passa mig, utan vill helst undvika att söka mig dit. Du behöver såklart inte berätta vilken aktör som ska ta över, men om du vill göra det så får du gärna skicka ett mejl till mig: johanna@mitt-ordningsamma-kaos.se

     Vad synd att det inte finns några privata PDT-terapeuter där högkostnadskort gäller. :/ Jag förstår verkligen att det inte räcker att gå 20 gånger när du har en komplex problematik. Det är likadant för mig, jag behöver längre tid på mig.

     Jag hoppas, hoppas, hoppas att du och din psykolog kan fortsätta jobba tills du är färdigbehandlad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *