Någon Annan bär alltid ansvaret

När jag gick i grundskolan hade jag en osynlig klasskompis, en fantastisk liten kille. De vuxna var inte sena att ifrågasätta hans existens, men vi barn visste att han fanns. Några kände honom bara till namnet, andra var i princip bästisar med honom. Till skillnad från oss andra så hade vår osynlige vän inte obligatorisk närvaro, utan han dök upp när det passade honom. Eller kanske snarare när det passade oss. Han var aldrig med på rasterna eller mattelektionerna, men när bild- eller slöjdlektionerna närmade sig sitt slut – då dök han upp. I synnerhet när läraren bad Kalle, Kajsa, Johan eller Lisa att plocka undan här eller städa där:

”Men det var inte jag som tog fram de vattenfärgerna!”
”Aaa meeeh, varför ska jaaaag?”

Kalle, Kajsa, Johan och Lisa visste ju att de inte behövde varken städa eller plocka undan. Det var ju bara att lämpa över det på vår osynlige vän – Någon Annan. Om och hur Någon Annan städade och plockade undan var inget som bekymrade Kalle, Kajsa, Johan och Lisa, för de brydde sig inte särskilt mycket om bildsalens väl och ve, utan det viktigaste var principen: att de skulle slippa plocka undan något som de inte själva hade tagit fram.

I vuxen ålder har jag aldrig träffat Någon Annan, men när jag haft kontakt med personer inom vården har jag fått höra att han jobbar där. Jag hade gärna velat prata med honom, men han har varit så väldigt svår att nå. Trots att både jag och personer jag känner åtskilliga gånger blivit hänvisade till honom. Det har bekymrat mig djupt, i synnerhet eftersom han verkat ha ett sådant hejdundrande ansvar för allt mellan himmel och jord.

Det som gjort Någon Annan svår att nå, har varit att han bytt skepnad hela tiden. När jag blivit hänvisad till Någon Annan och kontaktat honom, har jag hamnat hos Kalle, Kajsa, Johan eller Lisa – som förklarat att de absolut inte kan göra något, utan att ansvaret legat hos Någon Annan som – passande nog – verkat vara någon annan instans.

Jag har också fått höra att Någon Annan har en stor familj där var och en har ett lika stort ansvar som Någon Annan själv. En chef jag hade möte med kände inte bara Någon Annan, utan också Någon Annans mamma, Någon Annans pappa, Någon Annans syster och Någon Annans bror. Ju mer jag konfronterade chefen, desto större växte sig Någon Annans familj, och till slut visade det sig att även Någon Annans kusin hade ett övergripande ansvar för mottagningen i fråga.

Att vara vän med Någon Annan innebär att man själv inte behöver ta något som helst ansvar för något annat än sitt eget. Det innebär att man bara behöver städa och plocka undan vid sin egen plats. Är man vän med Någon Annan så behöver man inte hjälpas åt. Kalle, Kajsa, Johan eller Lisa behöver inte sträcka ut en hand och hjälpa Anna att plocka undan vattenfärgerna när Anna står böjd över toaletten och spyr. Kalle, Kajsa, Johan och Lisa behöver inte göra vad de kan, för de är vän med Någon Annan och han hjälper säkert Anna. Eller?

Jag tyckte att det var så märkligt att jag aldrig fick tag på denna Någon Annan – detta oerhörda järn i elden – så jag beslutade mig för att kolla upp honom på Ratsit. Och guess what – han finns inte. Någon Annan finns inte. Alltså kan han inte plocka undan de där vattenfärgerna, varken i skolan eller inom sjukvården. Vem ska göra det då? 

Någon Annan

Kommentarer till “Någon Annan bär alltid ansvaret

    1. Hej Bell!

      Du får jättegärna länka till min blogg, det är bara roligt! 🙂 Jag ska självklart kolla in på din blogg också. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *