Byta mottagning – vad är bra att tänka på?

Om man inte trivs med sin läkare eller samtalskontakt, kan den enklaste och bästa lösningen vara att byta till en annan läkare eller samtalskontakt på samma mottagning. Men – ibland fungerar inte det. Kanske finns det få personer att byta till, samtidigt som de flesta av dessa inte har möjlighet att ta emot fler patienter. Eller så är det egentligen inget fel på personalen, men alldeles för ont om tider. I ett sådant läge kan den bästa lösningen vara att byta mottagning, men att hitta rätt kan verkligen vara lättare sagt än gjort. Mina erfarenheter och missar har lärt mig ett och annat om saken, så här kommer några tips om vad som kan vara bra att tänka på för den som vill byta mottagning:

Varför vill du byta mottagning?
Först och främst är det bra att sammanfatta vad det är som gör att du vill byta mottagning. Kanske vill du byta för att du känner att din nuvarande mottagning ”inte är bra”, men varför är den inte bra? Vad är det som gör att du känner så? Är det p.g.a. att det är ont om tider till läkare och/eller samtalskontakt? Är det p.g.a. att du känner att personalen inte har tillräckliga kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller dina psykiska besvär? Eller är det någonting annat som gör att du inte är nöjd med mottagningen?

Geografiskt läge
Alla människor har olika förutsättningar när det gäller sådant som ork, tid och ekonomi. För en person som blir fullständigt utmattad av att åka kollektivt – men saknar körkort – är det kanske inte något alternativ att åka till en mottagning på andra sidan stan. För en person som inte blir trött av att åka – och som inte har några arbetstider att passa – kanske det däremot fungerar alldeles utmärkt. Fundera över hur just dina förutsättningar ser ut. Hur långt har du möjlighet att åka för att få rätt hjälp? Kolla sedan vilka mottagningar som finns inom rimligt avstånd och vilka som ligger för långt bort. Bra att veta kan vara att personer som lever på försörjningsstöd brukar kunna få ersättning för resor till och från vården.

Hur fungerar de olika mottagningarna?
Ett enkelt sätt att sålla mellan olika mottagningar (i storstadsområden finns det ofta många) så att bara de lämpligaste blir kvar, är att ta reda på hur respektive mottagning fungerar. Vilken målgrupp riktar de sig till? Vilka mottagningar tar emot patienter med just din problematik? Om du tycker att det är väldigt jobbigt att behöva byta läkare ofta, vill du kanske undvika mottagningar som förlitar sig på tillfälliga hyrläkare. Kontakta de olika mottagningarna och fråga det du undrar. En del mottagningar har dessutom egna webbplatser där man kan hitta värdefull information.

Resurser
Olika mottagningar har olika resurser. Om du känner att resurserna på din nuvarande mottagning inte räcker till, vill du förstås inte att det ska bli likadant någon annanstans. Om det t.ex. är stora svårigheter att få läkartider på din nuvarande mottagning – fråga hur det ser ut med läkartiderna på de mottagningar du kontaktar. På så vis är det större chans att du hittar rätt med en gång, och slipper hoppa runt mellan olika mottagningar. Sådant kommer bara att sinka dig. Tänk på att inte bara fråga om sådant som du är missnöjd med på din nuvarande mottagning. Fråga även om sådant som du är nöjd med. Det ser inte likadant ut överallt.

Mentalitet och engagemang
På alla arbetsplatser, och i andra sociala grupper, finns en mentalitet. Det beror på att det rör sig människor där. På olika arbetsplatser råder olika mentalitet, eftersom mentaliteten styrs av vilka människor som rör sig där. En engagerad anställd som känner sig omgiven av mindre engagerade kollegor och chefer, söker sig troligen vidare till en arbetsplats med kollegor och chefer som är lika engagerade som hen själv. Som patient vill man naturligtvis känna att man blir bemött som en unik individ och att personalen är engagerade. Man vill inte bli bemött som en diagnos eller känna sig som ett löpande band-ärende som fort ska avhandlas. Därför kan det vara bra att kolla de olika mottagningarnas omdömen. Du kanske känner någon som går på en av de mottagningar du funderar på? Prata med den personen. Man brukar också kunna hitta ett och annat omdöme genom att googla. Jag tycker inte att man ska låta sig avskräckas av några enstaka dåliga omdömen (människor tycker olika och alla mottagningar har naturligtvis sina fel och brister) men då en mottagning haft mängder av oroväckande omdömen så har i alla fall jag dragit öronen åt mig.

Eventuell remiss
Till en del mottagningar kan man komma genom att själv ringa. Till andra behöver man en remiss. Om du redan går på en psykiatrisk mottagning kan du be din läkare att skicka en remiss till den mottagning du önskar byta till.

Övergången
När du väl har fått en första tid på den nya mottagningen, är det dags att fundera på hur du vill att övergången ska bli. Vill du träffa dina ”gamla” kontakter ett par gånger till, för att knyta ihop säcken och avsluta? Även i en situation där man känner sig sviken kan det vara skönt att få träffa sin läkare/samtalskontakt en sista gång och berätta hur man känner. Om problemet med mottagningen inte är dåliga relationer – utan tidsbrist eller något organisatoriskt problem – kan det vara bra att hålla fast vid de kontakter du har, tills dess att du fått en första tid på den nya mottagningen. Innan man fått en tid kan allt faktiskt hända, så om allt inte är helt åt skogen på den nuvarande mottagningen, avsluta inte kontakten förrän du fått en tid på den nya.

Lycka till!  🙂 

Kommentarer till “Byta mottagning – vad är bra att tänka på?

 1. Klok artikel. har dock märkt på sista tiden att om man ger vissa behandlare som kan vara nya i professionen kan de ibland faktiskt ganska snabbt utvecklas till att förstå patienten eller brukaren bättre.

  Ja jag var ju själv ny i lärarprofessionen för några år sedan och har efter tid utvecklas allt mer framförallt, genom aktiv reflektion.

  Hoppas du hittar rätt mottagning 🙂
  Ibland kan nog den stora stadens utbkd göra det både svårare och lättare att finna rätr mottagning.

  Känner att jag utvecklats i en positiv riktning på kommunikationskursen vardagssamtal.
  Hälsningar Rikard

  1. Ja, det kan absolut vara värt att ge en behandlare en chans, oavsett om det är en nyutbildad person eller inte. Det är nog ytterst få personer som förstår allting på en gång, för behandlarna är ju inte mer än människor de heller. Dock är det ju upp till var och en att välja hur länge man vill ge någon en chans.

   Jag går redan på en mottagning där det fungerar superbra (började där i oktober) och har inte för avsikt att byta igen. Inlägget riktar sig till dem som befinner sig där jag befann mig innan jag äntligen hittade rätt. Och jo, det finns säkert både för- och nackdelar med att det finns så många mottagningar i Stockholmsområdet.

   Vad roligt att du har haft nytta och glädje av kommunikationskursen! 🙂 Det finns säkert fler kurser du kan gå, om du känner för det.

 2. Jag har inte råd att gå hos privat psykolog. Vuxenhabiliteringen hör aldrig av sig. Så det måste bli en ny kontakt på Närpsyk där jag är nu. Finns inget annat här. Har kontaktat Patientnämnden som ska pusha. Tur att de finns! Men även där är det för lite folk 🙁

  1. Jag förstår verkligen att du inte har råd att gå till en privat psykolog. Det brukar tyvärr vara väldigt dyrt. 🙁 Vad dåligt att vuxenhabiliteringen aldrig hör av sig. Kan du få hjälp av någon att kontakta dem så att du åtminstone får en tid? Superbra att du har kontaktat Patientnämnden! Jag hoppas att det kommer att leda till något positivt. 🙂 Tyvärr är det väl så att det finns färre psykiatriska mottagningar på mindre orter, och därmed färre valmöjligheter. 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *