Strategi för att förstå sådant som är självklart för andra

Eftersom jag i många fall har svårt att förstå praktiska saker så har jag utvecklat en strategi för att underlätta i situationer där praktiskt tänkande krävs. Den strategin går ut på att acceptera och minnas istället för att räkna ut och förstå. Kort sagt handlar det om att acceptera det andra människor säger är viktigt i en viss situation och sedan lagra det i minnet så att jag kommer ihåg det till nästa gång.

T.ex. tycker jag att det är jättekonstigt att plast smälter i ugnen. Jag har många gånger fått förklarat för mig varför plasten smälter, men för mig känns det inte alls självklart, vilket det verkar göra för andra. För mig är det lika svåruträknat som det skulle vara att räkna ut att regnet kommer när råttorna åker till månen (om det nu vore så). Jag kan helt enkelt inte förstå var det självklara ligger i att plast smälter i ugnen. Däremot har jag lärt mig att den smälter och att det inte är bra, så därför använder jag aldrig någonsin plast i ugnen eller på spisen. Sådant som jag har accepterat och lagt på minnet är jag väldigt noga med att följa eftersom jag förstått att det är viktigt.

En annan sak som jag har svårt att förstå är varför den vegetariska frysta färsen flyger ut ur paketet om jag öppnar det (och inte håller för hålet) och sedan krossar färsen mot diskbänken. Jag hade förstått det om jag hade hållit förpackningen uppochner med hålet nedåt, men om hålet är uppåt så tycker jag att det är väldigt konstigt att färsen kan flyga ut. Jag har dock accepterat att det är så, och numera är jag mycket noga med att antingen hålla för hålet eller att krossa färsen först och öppna förpackningen sedan.

När jag jobbade på snabbmatsrestaurang förbryllades jag över att det skvätte så mycket när jag hällde upp läsk till kunderna, så jag drog helt enkelt slutsatsen att det var något fel på läskmaskinen. När jag påtalade detta för en kollega så förklarade han för mig att det skvätte p.g.a. att jag hällde i läsken först och isen sedan. Jag förstod inte riktigt vad det spelade för roll, men jag accepterade det min kollega sa och lade det på minnet. Numera jobbar jag inte på snabbmatsrestaurang, men när jag ska hälla upp läsk till mig själv så ser jag alltid till att lägga isen i glaset först.

Andra människor blir ofta förvånade över att jag har så svårt att förstå sådana, enligt dem självklara, saker när jag inte har några svårigheter att t.ex. förstå hur olika myndigheter fungerar. Jag kan absolut förstå att andra människor tycker att det är konstigt, men för mig är det helt normalt. Min begåvningsprofil ser helt enkelt ut som så att jag har lätt att förstå hur myndigheter fungerar men väldigt svårt att förstå varför plast smälter i ugnen.

Kommentarer till “Strategi för att förstå sådant som är självklart för andra

 1. Plastlådor och plastlocket till en Micro smälter inte i micron men i ugnen , men en del annat kan gå sönder i en Micro har jag för mig . Nu använder jag inte en Micro men det vore kul att testa … hahaha

  1. Haha! 😛

   Själv är jag väldigt osäker på vad som går att köra i mikron så jag använder bara plastlådor som är avsedda för just mikrovågsugnar. Om jag någon gång vill använda något annat så ser jag till att fråga en säker källa först. T.ex. har jag fått höra att man inte ska använda metallådor i mikron eftersom det tydligen kan slå gnistor då. Jag tycker att det är jättekonstigt, men eftersom jag har fått höra att det är farligt att använda metallådor i mikron så gör jag aldrig någonsin det.

  2. Jag har några plastlådor som klarar att värmas i micron men locken till dem gör det inte…konstigt…
   Om man tillverkar lådor för microugn borde ju locken vara det också.

   1. Jamen, eller hur! Varför tillverkar man mikrolådor där locken inte går att använda i mikron? Hur vet man förresten att locken inte går att använda i mikron? Står det någonstans när man köper dem?

 2. Precis som du försöker jag acceptera allt och lägga på minnet vad man kan och inte kan göra i köket. Men eftersom det finns så många saker att tänka på, glömmer jag ibland bort det. Nuförtiden vet jag egentligen att plast smälter om man lägger det i spisen, men ibland är jag stressad och glömmer bort det för stunden, och då kan det hända olyckor!

  Jag brukar säga att jag är som ett barn inom vissa områden. Många barn glömmer bort ibland hur man ska öppna förpackningar och vad man får lägga på spisen eftersom det finns många saker att tänka på, och jag är likadan. Det som hände dig med läskmaskinen hade kunnat hända mig med, och säkert även många barn. Så kan det vara när man har en oerhört ojämn begåvningsprofil 😉

  1. Det är precis likadant för mig! Jag känner mig också som ett barn inom vissa områden, medan jag inom andra känner mig äldre än vad jag är. Just vad det gäller praktiska göromål är jag som ett barn på det viset att jag sällan förstår sådant som är självklart för andra. Därför är det väldigt viktigt att andra människor talar om för mig att jag t.ex. inte kan göra på ett visst sätt utan att jag måste göra på ett annat. Annars är det stor risk att det blir fel. 😛

 3. Som barn så brände jag mig och skar mig på nån kniv och en massa andra farliga grejer , så redan då fick jag erfarenheter på det som var farligt .Ibland så kanske det inte räcker att nån vuxen talar om vad farligt det är . Sen så kan jag säga att den vegetariska färsen är god , den köper jag ofta …..

 4. Du har en jättebra blogg! Det är så intressant att läsa det du skriver. Du skriver så öppet och ärligt vilket jag gillar. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *