Mina jobb och utbildningar, del 1

Just nu lever jag på aktivitetsersättning, men det händer ganska ofta att människor frågar vad jag gjorde innan. Här i bloggen har jag ju nämnt jobben på snabbmatsrestaurangen (Burger King) och äldreboendet, men jag har även pysslat med andra saker. Följande jobb, praktikplatser, kurser och utbildningar har jag i bagaget:

Burger King
Här skulle jag stå vid grillen, komponera hamburgare, stå i kassan och hålla matsalen i presentabelt skick. Att stå vid grillen var ganska lätt, eftersom det i stort sett bara gick ut på att mata in frysta hamburgare en efter en. Däremot var det fruktansvärt uttröttande, eftersom jag inte kunde automatisera utan var tvungen att vara fullständigt närvarande i varje rörelse jag gjorde. Att torka bord var också lätt, men inte heller den sysslan kunde jag automatisera så jag blev fort utmattad.

Att komponera hamburgare var en riktig utmaning eftersom det inte bara skulle bli rätt, utan snyggt också. Dessutom skulle det gå fort, jättefort. Det gick inte för sig att komponera en burgare i taget, utan jag var tvungen att göra flera samtidigt. Då stängde min hjärna av sig, för min simultankapacitet är väldigt begränsad. Pappret runt burgarna skulle även vikas på ett särskilt sätt – och det fick absolut inte bli fyrkantigt. Mina kolleger visade mig hur det där pappret skulle vikas, men jag såg bara att de viftade med händerna och sedan var pappret vikt och icke fyrkantigt. Hur de i själva verket gjorde uppfattade jag inte. Varje gång jag skulle vika papper runt en hamburgare var jag därför tvungen att prova mig fram, men eftersom det egentligen inte fanns någon tid till det så stoppade jag upp hela kedjan.

Eldprovet bestod av att försöka hantera kassaapparaten och läskmaskinen. Min bristande simultankapacitet gjorde det omöjligt att ta kundens beställning och hantera kassaapparaten samtidigt. Dessutom kom jag – trots att jag gjorde mitt yttersta – inte ihåg vilka knappar på kassaapparaten jag skulle trycka på när, och jag hade svårt att hantera mynten. När jag hällt upp läsk i pappmuggarna hade jag svårt att sätta på locken ordentligt, och jag blev jättestressad när läsken skvätte åt alla håll och kanter. Att det skvätte visade sig bero på att man var tvungen att hälla i isen först och läsken sedan, något som en kollega till slut informerade mig om.

Praktik på 4H-gård
Här skulle jag hjälpa till med djuren, och jag hade god hand med dem. Däremot hade jag stora svårigheter att hantera alla olika typer av stängsel, lås och grindar som fanns. Det gjorde att jag oroade mig för att mindre djur skulle springa ut när jag gick in till dem, och vissa djur kunde jag inte ta mig in till utan att be om hjälp med låsanordningen. Jag fick även kämpa med att sätta fast vattenflaskor på kaninburar och andra sysslor som krävde hyfsad finmotorik. Dessutom var det stor skillnad på att ta hand om en katt hemma, eller en häst en gång i veckan, och att ta hand om många olika djur varje dag. Det var alldeles för mycket att hålla reda på och de praktiska och motoriska momenten blev alldeles för många och alltför krävande. Efter en vecka på 4H-gården var jag så utmattad att jag kände mig tvungen att sluta. Min hjärna kraschade helt enkelt.

Gymnasiala studier på folkhögskola
Eftersom jag, p.g.a. att jag mådde väldigt dåligt efter grundskolan, inte gick gymnasiet valde jag att läsa in det på folkhögskola några år senare. Det fungerade jättebra, för på folkhögskolan fick var och en skräddarsy sin egen utbildning genom att välja de kurser man behövde och/eller var intresserad av. Jag valde kärnämnena och tillvalsämnen som teater och psykologi, vilket visade sig fungera superbra. Enda gången jag behövde ägna mig åt praktiska göromål var under den obligatoriska köksveckan en gång om året, men eftersom personalen på skolan förstod att varje elev hade olika förutsättningar så fick jag den hjälp jag behövde i köket. Det gjorde ingenting att jag ofta frågade ”Vad ska jag göra nu?” utan mina goda egenskaper sågs och värdesattes. Mycket av studierna handlade om att läsa och skriva – vilket jag är bra på – och inte så mycket om att göra – vilket jag i många avseenden har svårt för. Dessutom tyckte jag om studiernas upplägg och att det gavs tydliga instruktioner för t.ex. var vi skulle mötas innan och efter olika aktiviteter.

Jag trivdes superbra på folkhögskolan, men det var nog tur att jag – efter Burger King och 4H – hade varit hemma och återhämtat mig i tre år, för annars hade jag definitivt inte orkat plugga på heltid. Trots att jag vilat i tre år så orkade jag knappt med någonting annat än skolan, men jag är jätteglad att jag fick min gymnasiekompetens och att jag valde just den skolan. Dessutom träffade jag många trevliga människor.

Fortsättning följer i nästa inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *