Google som hjälpmedel

För att veta vad man bör göra i en viss situation, behöver man först förstå vad det är som händer, och varför. Om man inte förstår vad det är som händer – eller om man vet vad som händer men inte varför – blir det svårt att på egen hand hitta en lösning. Detta beror på att möjligheterna då framstår som oändliga, och för att kunna utesluta olika möjligheter krävs kunskap. Om man har rätt kunskap har man ofta svaret på frågan ”Varför?” och då är det betydligt lättare att räkna ut vad man bör göra. Om man däremot inte har rätt kunskap, då behöver man vanligtvis hjälp att lösa situationen, för annars är risken stor att man drar fel slutsats.

Min stora skräck är när det inträffar någonting med ett föremål som det inte har inträffat någonting med förut. Då vet jag ofta inte alls hur jag ska reda upp situationen, eftersom det många gånger känns som om möjligheterna är oändliga. För att lösa situationer som uppstår med föremål brukar jag därför behöva ta hjälp av någon, men det är inte alltid det finns någon annan människa i närheten. Dessutom uppstår det frågetecken kring föremål ganska ofta, och det skulle vara bökigt att behöva ringa, smsa eller mejla någon varje gång jag förbryllas över ett föremål. Därför har jag stor hjälp av Google.

Genom att googla kan jag hitta webbsidor som förklarar hur olika föremål fungerar. Om jag tycker att en sida förklarar väl komplicerat, kan jag googla vidare tills jag hittar en sida med förklaringar som jag förstår. Jag kan också skriva in hela frågor i sökfältet, och på så vis snabbt få reda på varför någonting har hänt. Oftast leder detta till att jag förstår vad jag bör göra, eller åtminstone förstår vad jag bör googla på för att få reda på vad jag behöver göra.

För någon vecka sedan lade jag märke till att det blev imma på fönstret ovanligt ofta, och eftersom jag undrade – men inte hade någon aning om – vad det kunde bero på, så googlade jag ”imma på fönster”. Då fick jag reda på att den imma som jag har kallas för kondens och att sådan kan uppstå om fönstret inte är tillräckligt tätt. Jag fick också reda på att om kondens uppstår på insidan av fönstret så kan det kännas fuktigt, och det är inte bra. Då kände jag på fönstret och ja, det var fuktigt på insidan. Jag förstod att min ”naturliga ventilation” (fönsterdraget) inte är bra, utan att jag måste kontakta min hyresvärd för att få det åtgärdat.

Genom att googla har jag också lärt mig flera saker om mikrovågsugnar. T.ex. har jag lärt mig att man absolut inte ska använda metallådor i mikron. När jag googlade på om man kunde göra varma mackor i mikron fick jag veta att det går, men också att mackorna får en lite annan konsistens än om man gör dem i ugnen. Jag har svårt att förstå förklaringarna till varför det är på det viset, men jag vet att det är så, och det är huvudsaken.

Kommentarer till “Google som hjälpmedel

 1. Googlar nog allra mest tekniskt och vetenskaplig information. Daremot som googlar jag ibland pa tvamettsymboler och andra saker som jag glommer bort ocb vagmarken som jag tycker ar svara att komma ihag.

  Men aterigen ar den sa oerhort specifika ojamnheten som ar sa udda med mig.

  En hjalpsam person visade mig hur man byter cykeldack och efter en gang sa klarade jag det, medan jag fortfarande inte hittar bra i mina koksskap men battre i min verktgslada och i min kladdkammare,
  hur jag kan vara sa ojamn ar nagot som ochsa forbryllar mig sjalv aven om jag borjar tranga allt djupare in i vissa forklaringar.

  Sen sa googlar de allra flesta manniskor inom data och it branschen information for att losa dataprolem.

  1. Det där med att få reda på olika symbolers betydelse är ett jättebra exempel på vilken nytta man kan ha av Google. 🙂 Det är superbra att man kan googla på sådant som man har svårt att komma ihåg!

   Jag känner igen mig i den ojämnhet du beskriver. Jag har en väldigt, väldigt ojämn begåvningsprofil och det är inte så att ALLT inom de svåra områdena är svårt. Exempelvis har jag jättesvårt att se hur jag ska dra strecken för att rita, men inga problem att veta hur jag ska dra strecken för att forma bokstäver när jag skriver för hand. Samma sak gäller de områden där mina styrkor finns, som t.ex. läsning. Jag har lätt för att förstå skönlitteratur, men får kämpa jättemycket med facklitteratur. Jag kan utan problem skriva en recension på en skönlitterär bok, men skulle aldrig kunna recensera en faktabok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *