Att skriva ett intyg

(OBS: Detta inlägg bör läsas med ironi och sarkasm.)

Är du läkare? Har du gjort en utredning eller undersökning och ska sammanfatta patientens svårigheter i skrift? Då kommer här – på förekommen anledning – några tips:

1. Ställ intyget till patienten. Om patienten själv önskar skicka intyget till aktuell instans, ställ det inte till instansen i fråga. Detta riskerar att skapa tydlighet. Skriv därför ”till vederbörande” – det är ju trots allt hem till patienten som du skickar intyget.

2. Använd för guds skull inte styckeindelning. Styckeindelning gör att texten blir lättare att läsa, och det vore ju dumt. Se därför till att du (eller din sekreterare) inte kommer åt enter-knappen.

3. Skriv felaktigheter. Intyget bör innehålla minst en felaktighet av betydande karaktär. Om patienten berättar om sitt stora intresse – skriv då att patienten inte klarar av just den aktiviteten.

4. Öppna upp för missförstånd. Du bör öppna upp för missförstånd på minst ett ställe. Om en patient har svårt med avståndsbedömning är det t.ex. bra om du formulerar dig på ett sätt så att det framstår som om patienten kör bil.

5. Skriv på läkarspråk. Huvudsaken är att du själv – och andra läkare – förstår vad du har skrivit. Om du talar klarspråk finns det en risk att även handläggaren på den aktuella instansen förstår vad du har skrivit, och det vore ju också dumt. Jättedumt.

6. Utelämna information. Sådant som att patienten dagligen påverkas av sina svårigheter och att svårigheterna inte går att arbeta bort behöver du inte ha med. Sådan information brukar de flesta instanser efterfråga och därför är den oväsentlig.

7. Var luddig! När du skrivit vilka svårigheter patienten har – utveckla absolut ingenting. Du behöver inte skriva vilka uttryck patientens svårigheter med exempelvis rumsuppfattning tar sig i vardagen. Konkreta exempel är helt onödiga, de riskerar bara att underlätta för handläggaren.

8. Skriv så lite som möjligt om hur svårigheterna påverkar patienten i arbetslivet. I synnerhet om intyget ska till Försäkringskassan. Skriv istället vilka skolämnen patienten hade bra betyg i. Detta är extra viktigt när det gäller en vuxen patient i arbetsför ålder.

9. Var nollställd. Om patienten eller den aktuella instansen, efter att ha sett intyget, påpekar att du måste ge konkreta exempel på hur svårigheterna tar sig uttryck i vardagen – be då patienten att ge dig några exempel – i synnerhet om du redan fått massor av sådana. För inte letar du väl i journalen?

Postad i

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *