Att söka fondpengar

I mitt förra inlägg skrev jag om att man – om man har svårt att bekosta exempelvis tandvård, nya glasögon eller dator – har möjlighet att ansöka om bidrag ur olika fonder. Här kommer därför några tips på fonder man kan ansöka om bidrag ur, samt tips på var och hur man kan hitta fler fonder som passar ens behov.

Föreningen FVO
Hos Föreningen FVO kan man ansöka om bidrag om man t.ex. är ensamstående förälder, sjukskriven eller ålderspensionär. För att kunna bli beviljad bidrag måste man ha en låg inkomst och ett ekonomiskt hjälpbehov. Personer som äger bostadsrätt eller fastighet kan inte beviljas bidrag. Bidrag kan ges till exempelvis nödvändig tandvård, glasögon, möbler och rekreationsresor.

Mer information och ansökningsblankett finns här: www.foreningenfvo.se

Alma Detthows hjälpfond
Alma Detthows hjälpfond vänder sig till ensamstående kvinnor. Man får ha barn, men kan inte ansöka om bidrag till barnen utan enbart till sig själv, och man måste vara låginkomsttagare. Man kan ansöka om pengar till exempelvis tandvård, glasögon, dator, mobiltelefon och kläder. Från den här fonden kan man som mest beviljas 2000 kronor/år.

Mer information (bl.a. om ansökningstider) och ansökningsblankett finns här: www.detthowsfond.se

Stockholms läns landsting
Om man bor i Stockholms län har man möjlighet att ansöka om bidrag ur de fonder som landstinget förvaltar. För att kunna beviljas bidrag ur dessa fonder krävs att man har en låg inkomst och saknar större ekonomiska tillgångar. Det brukar också krävas att man är eller har varit patient vid någon form av mottagning inom landstinget. Ofta krävs också att någon inom vården, exempelvis en kurator, intygar ens behov av ekonomiskt stöd.

För att ansöka om bidrag ur dessa fonder kontaktar man kuratorn på t.ex. vårdcentralen eller den psykiatriska mottagningen där man går. Kuratorn kan berätta vad man kan ansöka om bidrag till och hen brukar också kunna hjälpa till med själva ansökan om man tycker att det är svårt – eller inte har orken – att sköta allting själv.

Möjligen finns liknande möjligheter i andra landsting. Kolla upp detta med en kurator!

Svenska kyrkan
Även Svenska kyrkan förvaltar fonder för olika ändamål. För att få veta mer, och för ansökningsblanketter och eventuell hjälp med ansökan, kan man kontakta den församling man bor i. Ofta är det diakonen man ska ta kontakt med, men i en del församlingar finns särskilda stiftelsehandläggare. På www.svenskakyrkan.se kan man söka på sin församling och på så vis få fram kontaktuppgifter. Det brukar gå bra att ta kontakt via både telefon och mejl.

Kommunerna
Många kommuner förvaltar fonder för olika ändamål. Om det finns några fonder, och vilka som finns, varierar förmodligen mycket från kommun till kommun, så det bästa är nog att kolla på respektive kommuns hemsida för mer information.

Global Grant stiftelsedatabas
I Global Grant stiftelsedatabas kan man själv leta rätt på de fonder som passar ens behov och för vilka man uppfyller ansökningsvillkoren. Om man har sjuk- eller aktivitetsersättning, och vill ansöka om bidrag till exempelvis tandvård, glasögon eller dator, är det bästa att söka på fraser som ”behövande”, ”mindre bemedlade” och ”funktionsnedsättning”. Man kan också prova att söka på det aktuella ändamålet, t.ex. ”tandvård”. Man kan också söka fonder efter län och ort.

Väldigt många bibliotek prenumererar på den här stiftelsedatabasen, vilket innebär att den är gratis att använda via biblioteket. Man loggar in med hjälp av sitt lånekort och det brukar fungera även hemifrån.
www.globalgrant.com

Länsstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas
Den här databasen fungerar på samma sätt som Global Grant, men här krävs inget login. Här finns hur många fonder som helst! Man kan söka på t.ex. län, ort och/eller valfria sökord. 

http://web05.lansstyrelsen.se/stift/StiftWeb/SSearch.aspx

Kommentarer till “Att söka fondpengar

 1. Oj! har SLL fonder? Det hade jag ingen aning om! Jag vet inte om det finns någon kurator på min mottagning, min kontakt där är psykolog men jag kanske kan fråga.
  Har du nån länk till SLL:s info om fonder?

  1. Jodå, det har de. 🙂 Jag tror dock inte att det är landstinget själva som startat fonderna, utan det är nog så att de förvaltar dem. Ja, prata med din psykolog om du är intresserad av att söka. Hen kanske kan hjälpa dig, alternativt hänvisa dig till en kurator. Jag tror att de flesta psykiatriska mottagningar har kuratorer.

   Jag googlade lite och hittade den här länken om fonderna:

 2. Jättebra tips!
  Det som är så tokigt däremot är att vi som får så låg sjukpenning att vi måste söka försörjningsstöd också aldrig kan söka de pengarna eftersom alla ”inkomster” måste gå till hyra och mat. Jättetråkigt!

  1. Ja, det är verkligen tråkigt att personer som är beroende av försörjningsstöd inte har möjlighet att söka fondpengar till sådant som de ordinarie inkomsterna inte täcker. 🙁 Dock vet jag att man kan ansöka om ekonomiskt bistånd även för vissa dyrare, nödvändiga omkostnader som t.ex. tandvård och glasögon. Om du behöver någonting som du inte har råd med så skadar det inte att kolla med din försörjningsstödshandläggare om du kan söka bistånd för det. 🙂

   1. Ja, jag har aldrig haft tanken tidigare men jag har just förstått att jag kan få hjälp med glasögon och tandläkarvård bl.a. Jättebra, även om dom inte betalar allt så blir det iaf ett litet, litet, litet bidrag:)

    1. Jag tror att du kan få hjälp med hela kostnaden om det är en nödvändig tandläkarbehandling t.ex. Dock krävs det nog att du inkommer med ett kostnadsförslag från din tandläkare, så att socialtjänsten ser vad behandlingen kommer att kosta. I annat fall så är ju ett litet bidrag definitivt bättre än inget. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *