Att hamna i rätt skolmiljö

Många saker i livet är frivilliga. Man måste t.ex. inte spela piano eller jobba i en mataffär, utan kan välja att teckna och jobba på ett gym istället. Någonting som däremot inte är frivilligt är grundskolan. Alla barn måste gå nio år i skolan, oavsett om de vill eller inte, och alla måste läsa samma ämnen. Att gå i grundskolan kan man inte strunta i, men det finns saker man kan göra för att skoltiden ska bli så bra som möjligt. Även om grundskolan är obligatorisk så finns det vissa valmöjligheter som kan underlätta för den som har ett annat sätt att fungera:

Skolval
Numera finns det någonting som heter fritt skolval, vilket innebär att man har möjlighet att välja en annan skola än den närmaste. Den närmaste skolan kan mycket väl vara den som passar en bäst, men det kan också vara så att den inte passar alls, utan att man skulle må bättre av att gå på en annan skola. Någon kanske mår bäst av att gå på en liten skola, medan någon annan föredrar en stor. Någon tycker att det är viktigt med en låg personalomsättning, någon vill att miljön på skolan ska vara väldigt lugn. Någon fungerar bäst i en liten klass, någon annan mår bättre av att ha många klasskamrater o.s.v.

Pedagogik
Förutom den traditionella skolan finns det olika friskolor som t.ex. Waldorfskolor och Montessoriskolor. Dessa skolor har en lite annorlunda pedagogik och passar säkert bättre än den traditionella skolan för en del barn, medan den traditionella skolan passar bättre för andra.

NPF-klass
Det finns skolor och klasser som är särskilt avsedda för elever med exempelvis Aspergers syndrom. Här finns en lista över sådana skolor. Då det inte är min hemsida så vet jag dock inte om listan är komplett. Att gå i en klass med personer som har samma diagnos passar förmodligen jättebra för en del barn, medan andra kanske trivs bättre i en vanlig klass.

Distansundervisning
Om man inte klarar av/mår dåligt av att gå i en fysisk skola, kanske distansundervisning kan vara ett alternativ. Möjligheten verkar dock främst finnas för årskurs 6-9.

Nuförtiden har många skolor egna hemsidor och det går att hitta olika skolmöjligheter genom att googla. Det är en möjlighet som jag absolut tycker att man ska ta vara på. Kanske hittar man en jättebra skola som man inte ens visste fanns!  🙂 

Kommentarer till “Att hamna i rätt skolmiljö

  1. Det värsta för mig när jag gick i skolan var att ingen HJÄLPTE mig. Jag var mobbad. Fick höra att jag var avvikande och mamma höll med! Fick diagnos för 6 år sedan. Om jag haft diagnos kanske skolan och mina föräldrar förstått?

    1. Jag förstår att det var hemskt för dig att inte få någon hjälp i skolan. 🙁 Det är mycket möjligt att de vuxna hade förstått dig bättre om du fått din diagnos redan som barn, men det går ju inte att veta säkert. Även om man får en diagnos så löser den ju inte allting, utan för att förstå så måste omgivningen lära sig vad diagnosen innebär. Jag tänkte skriva ett inlägg om det snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *