Ojämn energinivå

Om man har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är det vanligt att ha en låg energinivå, men det är också vanligt att energinivån är ojämn. Man kan t.ex. ha en hög energinivå ena dagen och en mycket låg energinivå nästa. Det kan också vara så att man inte orkar A, fastän man utan problem orkar både B och C.

Detta kan förvirra omgivningen och leda till missförstånd, bl.a. när gemensamma aktiviteter ska planeras in. Om en person ena dagen inte orkar ta en kort promenad hem till sina föräldrar, kan partnern utgå från att personen i fråga inte orkar åka tre mil till sina svärföräldrar nästa dag. Så behöver det inte alls vara, utan det beror helt och hållet på vad som tar energi, hur mycket återhämtning personen behöver och omständigheterna för dagen. Att man orkar eller inte orkar beror alltid på någonting. Kanske har personen både diskat och tvättat på torsdagen och därför inte har så mycket energi kvar när det är dags att gå hem till föräldrarna på fredagen. Dessutom kanske det, för just den här personen, tar en massa energi att röra sig i stadstrafik, men väldigt lite energi att åka buss ut på landet. Därför kan det mycket väl hända att personen i fråga orkar åka de tre milen till svärföräldrarna på lördagen.

När man är barn händer det ibland att föräldrarna talar om för en vad man orkar utifrån vad man inte orkar, speciellt när man är eller har varit sjuk. ”Orkar du inte gå ut med hunden nu ikväll så orkar du inte gå till skolan i morgon heller.” Så säger föräldrarna för att de menar väl, och för att de tror att barnets ”jag orkar gå till skolan” i själva verket betyder ”jag vill så gärna gå till skolan”. Att be barnet att gå ut med hunden blir därför ett test för att se om barnet verkligen är så pigg som hen säger. Om barnet då går ut med hunden och är helt slut när hen kommer in, tolkas det kanske som ett bevis på att barnet inte orkar gå till skolan. Om barnet har en ojämn energinivå är det inte alls säkert att den här metoden fungerar. Istället kan det bli helt fel. Exempel:

Åke är nio år och har varit hemma en vecka från skolan p.g.a. en kraftig förkylning. Han har successivt blivit bättre, och på lördagskvällen säger Åke till sin mamma att han nog kan gå till skolan på måndag. Eftersom mamman vet att Åke har slöjd på måndagar – hans favoritämne – misstänker hon att Åke har mer vilja än ork att gå till skolan. På söndagskvällen ber mamman därför Åke att gå ut med hunden, för att se om Åke fortfarande är pigg när han kommer in.

Eftersom det är försommar är det mycket folk ute. Under promenaden med hunden får Åke stanna flera gånger för att prata med andra hundägare som frågar vad det är för ras på Åkes hund, och om hundarna får hälsa. En granne, med vars son Åke brukar leka ibland, frågar om Åke är frisk nu och om han tycker att det ska bli skönt med sommarlov. Allt detta oplanerade småprat med vuxna tröttar ut Åke, vars hjärna inte hunnit komma igång ordentligt efter förkylningen. När han kommer hem med hunden är han därför mycket utmattad, mer än vanligt, vilket hans mamma märker. Hon tänker därför att Åke nog inte kommer att orka gå till skolan dagen därpå.

Mamman har rätt. När Åke blir väckt följande morgon är han så trött att han inte ens orkar gå upp ur sängen, men egentligen inte p.g.a. att han inte är tillräckligt frisk för att gå till skolan, utan för att han varit ute med hunden. Åke vill, precis som de flesta andra som varit sjuka, mjukstarta. Det hade han bäst gjort genom att gå till skolan, för den tar inte särskilt mycket energi för honom. Mamman ville också att Åke skulle mjukstarta, men hon tänkte istället att en lämplig mjukstart var att gå ut med hunden. Mamman tänkte nämligen bara på själva promenaden och inte alls på det oplanerade småpratet med okända människor och ytligt bekanta, något som blev en riktig rivstart för Åke.

Skillnaden i energinivå, mellan dagar då man gjort något ansträngande och dagar då man inte gjort något ansträngande, kan vara enorm. Då kan det vara för omgivningen att veta att det inte är någonting att oroa sig för utan att det, om man har en ojämn energinivå, är helt normalt.

Kommentarer till “Ojämn energinivå

 1. Hej
  kom in på din blogg via 1177 och har inte alls hunnit läsa så mycket men ska.
  Är mamma till en 13 årig (AST, ADHD, utbränd sen 3,5 år tillbaka och hemmasittare) kille som har otrolig ojämn energinivå och stora sömnsvårigheter. Har du några tips hur man kan gå tillväga för att hjälpa honom att hitta sin rytm i sömn tex. du skriver att du behöver 12 timmar, hur hittade du det? ibland sover han 3 timmar ibland inget alls och ibland 17 timmar ingen ordning allas och nu när vi slutat med medicin har det blivit sju resor värre men förutom sömnen så är det bara positivt utan stratteran. Vi kör melatonin till kvällen.

  1. Hej!
   Vad jobbigt för din son att han har så mycket problem med sömnen. 🙁 Kanske är det så att han, i och med att han har en ojämn energinivå, behöver olika mycket sömn olika dagar beroende på vad han har gjort och vad han ska göra nästa dag? I så fall kanske han ännu inte har lärt sig hur mycket sömn han behöver innan och efter olika aktiviteter. Det låter som om han skulle behöva hjälp av någon att känna efter hur mycket energi olika aktiviteter tar och hur mycket han behöver sova. Kanske kan han få hjälp av psykiatrin eller habiliteringen med detta?

   Själv upptäckte jag att jag inte var utsövd efter åtta timmars sömn och jag drack rätt mycket Coca-Cola för att kompensera för det hela. När jag sedan blev sjukskriven och inte behövde gå upp till jobb eller skola varje dag så slutade jag ställa klockan och sov tills jag vaknade, vilket då ofta blev ca 12 timmar. Det var så jag hittade min sömnrytm. Jag har ett ganska jämnt sömnbehov, vilket innebär att jag behöver sova ungefär lika mycket varje natt, men det är ju inte säkert att det är så för din son. Kanske behöver han sova mer ibland och mindre ibland. Eftersom alla människor fungerar så otroligt olika så är mitt bästa tips att ni ber om hjälp hos psykiatrin eller habiliteringen. Då kan din son själv berätta hur han upplever sin sömn, hur trött han är, när han blir trött etc. Om han även sover dåligt/oroligt så kanske han kan få prova någon form av hjälpmedel, t.ex. ett vikttäcke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *