När man gått in i väggen

Att jag gått in i väggen flera gånger har lett till att några symtom på min funktionsnedsättning har förvärrats. Vissa symtom vid utbrändhet – som t.ex. stresskänslighet, koncentrationssvårigheter och trötthet – kan nämligen förekomma även vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

Sedan jag gick in i väggen har jag bl.a. blivit mindre uthållig. Tidigare kunde jag gå helt upp i någonting som jag tyckte var roligt, och ägna mig åt detta i flera timmar. Det kan jag inte längre. Om jag t.ex. läser en bok så blir jag trött i hjärnan efter en stund, vilket jag märker genom att jag då inte längre förstår vad jag läser.

Efter krascherna har den mentala tröttheten blivit kraftigare än innan, vilket gjort att det blivit svårare att samla energi. De aktiviteter som tidigare fungerade som viktiga energikällor ger mig inte längre lika mycket energi, även om de är precis lika roliga som de alltid varit. Det bästa sättet att samla energi numera är därför att låta hjärnan vila helt och hållet.

Min stresströskel har alltid varit låg, men efter den senaste kraschen försvann den helt. Det gör att jag inte tål någon stress alls, så jag gör allt jag kan för att leva så stressfritt som möjligt. Att leva ett helt stressfritt liv är dock svårt, för det finns stressmoment som jag inte kan påverka. Därför är jag ganska ofta stressad även fast det inte är bra för mig.

På sistone har min kropp börjat säga ifrån ordentligt, den sparkar bakut varenda gång det kommer ett stressmoment som jag inte kan påverka, som t.ex. när jag väntar på beslut från Försäkringskassan. Bakutsparkarna kommer i form av dalande humör, finnar, spänningar, gråtmildhet, koncentrationssvårigheter, en fruktansvärd trötthet o.s.v. Varje stressmoment som jag inte kan påverka har helt enkelt börjat orsaka en egen liten minikrasch. Så kan jag inte ha det, för helt fri från stressmoment kommer jag aldrig att bli. Det blir ingen människa. Därför ska jag prata med personalen på min nya mottagning om det hela, för att försöka få hjälp att hitta någon form av lösning. Förhoppningsvis kan jag också få hjälp att få de aktiviteter som brukar ge energi att bli ordentligt energigivande igen. Det skulle verkligen göra skillnad för mig.

Kommentarer till “När man gått in i väggen

  1. Hoppas att den lugnande medicinen kommer att hjälpa dig. Jag har också lugnande och de hjälper vid stress på så vis att de får mig att slappna av rent fysiskt. Då kan jag komma till ro och sova, istället för att ligga vaken av stress på nätterna.

   Vad spännande med nya rehab-teamet! Hoppas att det blir bra där. 🙂

 1. Sök på Platsbanken (på Arbetsförmedlingen), eller på vilken jobbsökartjänst som helst. Använd ordet ”stresstålig” i sökningen, och vipps kommer tusentals annonser upp där företagen söker just ”stresstålig personal” eller dylikt.

  Stresstålig är ett kodord för schemalagd underbemanning, och de företag som använder ord i den stilen bör omedelbart få ett besök av Arbetsmiljöverket.

  Hade vi accepterat att företagen annonserade efter personal som exempelvis är klämtålig, bränntålig eller rent av krosstålig? 😉

  1. I know! ”Stresstålig” tycks vara ett av de mest populära orden i jobbannonser. Möjligen blir det oavgjort mellan ”stresstålig”, ”flexibel” och ”hålla många bollar i luften”. 😉

   Intressant teori om att stresstålig egentligen betyder att arbetsplatsen är underbemannad. Det kan nog mycket väl vara så i många fall. Kanske är det därför det är så viktigt att vara effektiv, för att hinna med så mycket som möjligt så att arbetsgivaren på så vis ska kunna spara in på personal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *