När andra tror att man inte vill hjälpa till

Om man har en låg energinivå kan man – för att inte bli utbränd – oftare än andra behöva avstå från en aktivitet eller syssla till förmån för en annan. Om energin är slut när man t.ex. har hjälpt någon med en viss sak så kan man behöva avstå från att gå på bio samma dag, även om man planerat att göra det. Detta kan av omgivningen ibland tolkas som att man tycker synd om sig själv och/eller att man är ovillig att hjälpa till, trots att det mycket sällan handlar om det. Exempel:

Corinne är 18 år och bor hemma hos sin mamma. I morgon förmiddag ska de åka och hälsa på Corinnes mormor och på kvällen är det tänkt att Corinne som vanligt ska gå till sin fiollektion. Eftersom mormodern periodvis har väldigt ont i ryggen händer det att hon ber om hjälp med olika saker, så som att gå och handla och att dammsuga bakom soffan. Eftersom hushållssysslor tar enormt mycket energi för Corinne så orkar hon inte både hjälpa mormodern och spela fiol på samma dag. Att hjälpa mormodern känns självklart för Corinne, så om hon inte skulle orka spela fiol i morgon så gör det ingenting. Lektionen ska avbokas minst fyra timmar innan, men Corinne vill gärna visa hänsyn till sin lärare genom att inte avboka med så kort varsel.

Corinne frågar därför sin mamma om hon tror att mormodern kommer att behöva hjälp med någonting dagen därpå, och när mamman svarar att mormodern nog kommer att behöva hjälp att handla och att vika tvätt så ringer Corinne och avbokar fiollektionen.

Nästa kväll undrar mamman om inte Corinne ska gå till sin fiollektion – som ju brukar vara veckans höjdpunkt – och Corinne svarar att hon inte orkar. När mamman undrar varför berättar Corinne att hon inte skulle orka både hjälpa mormor och spela fiol, men att det ju blir fler fiollektioner. 

Nu blir Corinnes mamma arg. Hon fräser att om Corinne tycker att det är så besvärligt att ställa upp för mormodern så kan hon lika gärna låta bli. Hon behöver inte demonstrera hur jobbigt hon tycker att det är och hur mycket hon minsann får offra för att hjälpa sin mormor lite ibland.

Corinne förstår genast att det blivit ett missförstånd. Hon förstår att mamman måste ha trott att Corinne tyckt synd om sig själv och nästan försökt spela martyr, fastän det i själva verket varit precis tvärtom. Därför förklarar Corinne att hon självklart ställer upp för sin mormor och att det känns viktigare för henne att hjälpa mormodern än att gå på fiollektionen. Hon förklarar hur mycket energi hushållssysslor tar och att hon absolut inte menade att demonstrera någon ovilja att hjälpa till. Nu förstår Corinnes mamma, och missförståndet är uppklarat.

Innan jag fick mina diagnoser gick det inte alltid att lösa den här typen av missförstånd, eftersom jag hade svårt att förklara hur jag fungerade. Det hände ibland att andra människor trodde att jag spelade martyr och att jag ville demonstrera hur himla ogärna jag ville hjälpa till, fastän jag inget hellre ville än att just hjälpa till. ”Är du tjurig nu bara för att du fick hjälpa till med…” kunde jag få höra när jag stannade hemma med hänvisning till att jag var trött. Jag förväntades orka flera saker på samma dag, eftersom andra människor utgick från att jag fungerade enligt normen.

Om en person med Aspergers syndrom struntar i ett biobesök eftersom hen hjälpt en släkting att slänga sopor och diska beror det troligen inte på att hen vill demonstrera sin ovilja att hjälpa till – utan på att hen gärna missar biobesöket till förmån för att hjälpa sin släkting.

Kommentarer till “När andra tror att man inte vill hjälpa till

  1. Bra skrivet! Och den här Corinne hade verkligen kunnat vara jag med skillnaden att jag troligen inte hade orkat hjälpa till med praktiska sysslor överhuvudtaget.

    Om en gammal släkting behövde hjälp med någonting så skulle jag självklart hjälpa till, men däremot skulle jag kolla om jag kunde hjälpa till på något annat sätt än att städa och vika tvätt. Till exempel genom att erbjuda släktingen att jag skulle kunna anlita någon från ett städföretag att göra jobbet och att jag skulle kunna betala räkningen. Släktingen hade troligen tackat nej till ett sådant förslag men jag hade insisterat och betalat ändå 🙂 Jag har förstått att jag inte kan offra min mentala hälsa för andras skull genom att tvinga mig själv att göra praktiska saker som tar mycket energi men däremot hjälper jag gärna till på andra sätt.

    1. Tack! 🙂

      Vad bra att du har hittat andra strategier än att själv utföra de praktiska sysslorna om någon skulle fråga dig om hjälp med sådant. Genom att betala ett städföretag visar du att du ändå bryr dig, även om du inte har möjlighet att själv utföra städningen. Det är jättebra att du har lärt dig att du inte kan offra din egen hälsa för att hjälpa andra. Det har jag också börjat inse. Självklart ska man ställa upp för andra människor, men man kan inte ställa upp till den grad, eller på ett sådant sätt, att man själv mår dåligt på kuppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *