Fysisk vs. mental trötthet

En föreställning som jag stöter på ganska ofta, är den om att mental trötthet innebär fysisk trötthet orsakad av mental ansträngning. Så är det inte, utan fysisk respektive mental trötthet är två olika saker.

Fysisk trötthet kan kännas i hela kroppen. Man kan t.ex. få mjölksyra i benen av att springa långt, bli matt i armarna av att lyfta tungt, eller känna sig sömnig efter att ha städat trapporna i ett höghus. Fysisk trötthet hänger ofta ihop med fysisk ansträngning eller kroppslig sjukdom. När man har influensa och känner sig matt i hela kroppen och bara vill sova, då lider man av fysisk trötthet.

Den mentala tröttheten känns inte i armarna eller i benen. Den känns i hjärnan. När man är riktigt mentalt trött kan man t.ex. stirra på en och samma sida i en bok utan att komma vidare, eftersom man inte klarar av att uppbåda den tankekraft som krävs för att läsa. Det kan också gå trögt att tänka, som om tankarna vore ett motorlöst fordon i en uppförsbacke, någonting som man måste knuffa upp.

Att man lider av fysisk trötthet utesluter inte att man kan orka ägna sig åt mentala aktiviteter, som t.ex. att läsa eller lösa korsord. På samma sätt kan en person som lider av mental trötthet orka ägna sig åt fysiska aktiviteter, som t.ex. att promenera eller simma. När jag ska gå ut på en promenad är det t.ex. ansträngande att låsa dörren och att stoppa ner nycklarna i väskan. Detta var ansträngande redan innan jag gick in i väggen, men sedan kraschen har det varit ännu jobbigare, eftersom min hjärna är konstant trött. Jag blir också utmattad om jag behöver tolka många olika synintryck under promenaden, men promenerandet i sig blir jag inte trött av. Det beror på att det är en rent fysisk aktivitet och jag har bra kondition.

En person som lider av fysisk trötthet kan, å andra sidan, bli väldigt trött av den fysiska aktivitet som en promenad innebär. Däremot är det kanske betydligt mindre ansträngande att låsa dörren, att stoppa ner nycklarna eller att tolka synintryck. Dessa aktiviteter innefattar ju inte alls lika mycket fysisk ansträngning som en promenad gör.

En annan energikrävande sak för mig är att ta på mig ytterkläderna. Att det tar energi beror på att jag har svårt att automatisera och därför måste vara fullt fokuserad på varje moment. Rent fysiskt tar processen med ytterkläderna däremot ingen energi alls, för rörelserna i sig är ju inte ansträngande. Det som är ansträngande är att tänka på att hitta jackärmen, tänka på att dra upp dragkedjan o.s.v. Att jag har tagit på mig ytterkläderna gör inte att det blir jobbigare att promenera, men däremot att jag inte – under tiden jag promenerar – orkar tänka på vad jag ska äta till middag.

Även för en person som lider av fysisk trötthet kan det förmodligen vara energikrävande att ta på ytterkläderna, men då handlar det kanske snarare om att rörelserna i sig är ansträngande, även om själva processen är automatiserad. Att först ta på ytterkläderna kan göra att promenaden blir jobbigare, men däremot kan det gå bra att fundera över middagen.

Kommentarer till “Fysisk vs. mental trötthet

 1. Hmm… då blir jag förvirrad, jag trodde att fysisk trötthet hängde ihop med mina diagnoser..
  Tex när jag tog ner gardiner för ett tag sen och satte upp nya, blev jag så trött efteråt i kroppen att jag var tvungen att lägga mig ett tag och vila.
  Jag har ju Asperger och ADD, som du vet, men känner mig sällan trött i huvudet, däremot i kroppen! Jag vet inte vad det beror på? Kanske att jag inte tränat på länge, och att min kropp är extremt beroende av träning för att må bra? Om jag inte tränar blir jag även psykiskt trött, men sen jag började med Elvanse är det inte så farligt med den psykiska tröttheten.
  Men har du nån aning om varför jag så lätt blir utmattad i kroppen? (OBS jag är normalviktig, har en bra grundfysik, sover helt OK för det mesta och har inga uttalade kroppsliga sjukdomar.) Är det bara för att jag just nu är så otränad??
  Tack på förhand vännen!

  1. Vad jobbigt att du så lätt blir fysiskt utmattad. 🙁 Om du blir trött i kroppen av att ta ner gardiner så blir du ju trött av en fysisk aktivitet, eftersom man använder kroppen (t.ex. armarna) när man tar ner gardiner. Det är tyvärr omöjligt för mig att svara på varför du blir så trött av den aktiviteten. Jag skulle rekommendera att du tar upp det med en läkare, så att ni tillsammans kan utreda vad din fysiska trötthet beror på. Hoppas att du får ett svar! 🙂

 2. Jag hade ett möte med socialen förra veckan. Gick och lade mig tidigt och sov i 13 timmar! Vilade sedan en stund på dagen. Är det mental trötthet?

  1. Vad skönt att du kunde sova så länge efter mötet! Om mötet gjorde dig trött i huvudet så handlar det ju om mental trötthet. Ett möte är ju dessutom en mental aktivitet eftersom det handlar mycket om att tänka och prata, och inte så mycket om att röra på sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *