Att välja det minst energikrävande

När jag ska utföra en syssla utgår andra människor oftast från att jag vill göra på det snabbaste sättet, men så är det inte alltid. Jag vill göra på det minst energikrävande sättet – och det är inte alltid detsamma som det snabbaste.

Att knyta skorna tar längre tid för mig än för de flesta andra. En gång fick jag därför tipset att – istället för att knyta skorna på det traditionella sättet – inleda med att göra två öglor. Därefter skulle jag göra någonting så att den vanliga rosetten bildades, och vips så skulle skorna vara knutna. Detta verkade onekligen väldigt smidigt, men tyvärr var det alldeles för energikrävande för mig. Jag insåg att jag skulle behöva göra varje ögla med en hand, något som skulle väldigt motoriskt avancerat. Dessutom skulle det ta enormt mycket energi att försöka uppfatta hur jag skulle göra därnäst. Om jag lärde mig dessa trix skulle det förmodligen gå snabbare att knyta skorna, men i gengäld skulle det ta betydligt mer energi. Därför har jag fortsatt att knyta skorna på det traditionella sättet, även om det tar tid.

Jag bor vägg i vägg med min hyresvärd och vi samsas om tvättstugenycklarna och bokningsbrickan. När jag vill boka tvättid brukar jag därför skicka ett sms till min hyresvärd och be honom slänga in nycklarna och bokningsbrickan genom mitt brevinkast. Detta är ett system som alltid har fungerat väldigt bra, men i lördags kom vare sig nycklarna eller bokningsbrickan inflygande genom brevinkastet, trots att jag hade skickat sms. Jag skickade därför ett nytt sms under söndagen, men inte heller då kom nycklarna och bokningsbrickan.

Eftersom jag inte fick något svar på mina sms, trots att min hyresvärd brukar vara snabb på att svara, förstod jag att han antagligen hade någon form av problem med sin telefon. Jag anade att han förmodligen skulle se mitt sms senare, eller att jag skulle möta honom i trappan under de närmaste dagarna och då skulle jag kunna få tvättstugenycklarna och bokningsbrickan. När jag ändå skulle gå ut och köpa adventsfika bestämde jag mig därför för att ta bussen till närmaste galleria och köpa lite nya underkläder, så att jag skulle klara mig ett par dagar till utan att tvätta.

Det snabbaste sättet att få tvättstugenycklarna och bokningsbrickan hade förstås varit att ringa på min hyresvärds dörr och be om dem den vägen, men detta hade tagit alldeles för mycket energi. Jag tycker nämligen att det är fruktansvärt jobbigt med halvprivata relationer, d.v.s. relationer som varken är strikt professionella (t.ex. vård- och myndighetskontakter) eller rent privata (t.ex. familj och vänner) och eftersom min hyresvärd är en privatperson som hyr ut ett boende i anslutning till sitt eget så har vi just en sådan där halvprivat relation.

Till halvprivata relationer räknar jag bl.a. grannar som jag brukar växla några ord med ibland, vänners vänner som jag egentligen inte känner, främmande människor vars köp- och säljannonser jag svarar på etc. Jag har absolut ingenting emot dessa människor, men den halvprivata relationen gör att jag känner mig väldigt obekväm, något som i sin tur gör att det är fruktansvärt jobbigt att ringa till – eller ringa på hos – dessa personer om vi inte har bestämt tid i förväg. Därför hade det tagit oerhörda mängder energi att ringa på hos hyresvärden i söndags, och jag hade antagligen fått boka av någon av den kommande veckans aktiviteter för att hinna återhämta mig.

Att ta bussen till gallerian, istället för att bara gå till min lokala ICA-butik och köpa fika, tog förstås också en del energi, men inte alls lika mycket som det hade tagit att ringa på hos hyresvärden. Därför är jag väldigt glad att jag inte valde det snabbaste alternativet, utan det minst energikrävande.  🙂 

Kommentarer till “Att välja det minst energikrävande

 1. När det gäller skor kanske du ska satsa på sådana som inte behöver knytas, fast du kanske inte skulle klara dig utan dina kära Converse 😉

  Halvprivata kontakter är kluriga, det håller jag med om när jag tänker efter. Det är nog de relationer som är jobbigast för mig också. Myndighetskontakter har ofta ett upplägg som gör att man inte måste fundera så mycket på vad man ska säga eftersom man är där i ett särskilt syfte. Dock är de mötena jobbiga på så sätt att jag oftast varken kan slappna av eller vara mig själv, men det är likadant i de halvprivata kontakterna. Ytligt bekanta, grannar m.m. är riktigt jobbiga kontakter!

  1. Nej, jag skulle aldrig klara mig utan mina älskade Converse. 😉 Däremot har jag börjat kombinera dem med andra skor som inte behöver knytas, just för att spara energi. Nu på vintern är det ju för kallt för Converse, men vinterkängor brukar vara sjukt jobbiga att knyta. De jag köpte förra året har dock en dragkedja på sidan och när jag berättade för min samtalskontakt hur mycket energi det tog att knyta dem så föreslog hon att jag bara skulle dra ner dragkedjan och kliva ur skorna. Först trodde jag inte att det skulle gå, men det gjorde det! Det var en jättebra idé, som jag själv inte hade tänkt på. 🙂 Jag har samma kängor i år igen. 🙂

   Intressant att du också tycker att halvprivata relationer är jobbiga. Jag håller med om att det är jobbigt med ytligt bekanta och grannar. För mig handlar det nog också om att jag i dessa relationer har extra svårt att veta vad som förväntas av mig, som t.ex. hur länge jag ska stå och prata med någon som jag möter ute.

   1. Vad bra med dragkedjorna! Sådana höst/vinterstövlar har jag också. Skulle inte orka med att snöra stövlarna varje gång jag ska ut. Tar det mycket på dina krafter att duscha och tvätta håret? Jag har insett att jag tycker det är rätt jobbigt att duscha eftersom det innebär att jag måste ta av mig alla kläder och sen klä på mig igen, smörja in mig med hudkräm osv. Det är rätt skönt med själva duschningen och insmörjningen, men samtidigt jobbigt med flera moment. Och ännu fler moment ingår ju i hårtvätt. Tur att jag har hår som håller sig snyggt och fräscht i upp till en vecka efter tvätt! Det är dock himla skönt att tvätta håret tycker jag! Så skönt med varmt vatten i hårbotten 🙂 Det är riktigt skönt att få håret klippt också, får rysningar varje gång 🙂

    1. Själva duschningen tar inte så mycket energi för mig, men däremot tar det energi att skrapa undan vatten efteråt och att hänga upp handduken. Även att plocka fram kläder (oftast pyjamas) ur garderoben tar energi, liksom att ta på mig dem. Att tvätta håret är energikrävande eftersom det ska blötas rätt länge, schamponeras, balsameras, torkas, sättas upp o.s.v. I övrigt håller jag med om att det är skönt att tvätta håret. 🙂

     Vad lyxigt att ditt hår håller sig fräscht så länge! Det gör tyvärr inte mitt, men det håller sig ändå fräscht betydligt längre än det gjorde när jag jobbade och pluggade. Då var jag konstant så utmattad och stressad att håret blev extremt fett. Även min hy blev väldigt fet och jag hade jämt en massa finnar.

     1. Skönt att du slipper så fett hår och fet hy nu när du är inte är lika utmattad och stressad längre! Jag brukar inte märka av ångest eller utmattning så mycket i kroppen eller liknande, men jag antar att min IBS och återkommande värk i kroppen kan ha att göra med det. Dock kan jag ha en ångestfylld dag utan att känna någon särskild värk i kroppen, så magvärken och nackvärken kommer och går lite som de vill.

      1. Vad skönt att din ångest inte verkar ta sig fysiska uttryck. 🙂 Eller så är det så att din IBS och värk har med ångesten att göra. Har du tänkt på om magvärken och nackvärken kommer i samband med att du oroar dig för en specifik sak t.ex.?

 2. Jag håller definitivt med om att halvprivata relationer är mest jobbiga! När jag jobbade på dagis så hade jag inga problem med att umgås med barnen och trösta dem när de var ledsna, men däremot hade jag ingen aning om hur jag skulle prata med barnens föräldrar. Jag visste inte hur privat/professionell jag borde vara för de var inga främlingar, men å andra sidan var de inte mina nära vänner heller. Jag hade svårt att bedöma vad jag hade för relation till dem.

  1. Jag förstår att du tyckte att det var svårt att veta hur du skulle förhålla dig till barnens föräldrar. Det hade jag förmodligen också känt mig väldigt osäker på. Om det vore möjligt så skulle jag bara ha privata och professionella kontakter, men tyvärr går ju inte det. 😛

 3. Fermats princip:

  ”Ljusets strålgång mellan två punkter följer den snabbaste vägen.”

  Johannas princip:

  ”Johanna sysslor följer det minst energikrävande sättet.”

 4. Jag känner igen mig i att halvprivata relationer tar mycket energi. Jag tror det beror på att det är i den typen av relationer som man tvingas göra som mest våld på sig själv och spela som mest normal. I privata relationer med människor som man är förtrogen med kan man kosta på sig att vara sig själv mer och i myndighetskontakter så följer umgänget oftast en strikt mall.

  ”Därför har jag fortsatt att knyta skorna på det traditionella sättet, även om det tar tid.”

  Det finns många fina skomodeller som har dragkedja:
  http://nelly.com/eu/womens-fashion/shoes/everyday-shoes/nelly-shoes-427/low-clara-427887-14/

  1. För mig är det nog främst den osäkerhet jag känner i halvprivata relationer som gör att de tar energi. Jag är mig själv, men jag känner mig osäker på sådant som hur öppen jag bör vara, hur mycket jag ska prata för att inte vara för inbjudande men heller inte framstå som sur och tvär etc. Den osäkerheten känner jag inte i mina privata relationer eller när det kommer till myndighetskontakter.

   Jo, det finns många fina skor med dragkedja också. 🙂

   1. ”Jag är mig själv, men jag känner mig osäker på sådant som hur öppen jag bör vara, hur mycket jag ska prata för att inte vara för inbjudande men heller inte framstå som sur och tvär etc.”

    Jag känner igen det där och det är det jag menar med att försöka spela normal. Det är ju indirekt för att du försöker passa in bland framförallt normala människor som du upplever det. Deras sätt att vara på är en referenspunkt som du relaterar ditt beteende till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *