Att spara energi

Sanna har sett ett par skor som hon gärna vill ha, men skorna är väldigt dyra. Eftersom Sanna har en relativt låg inkomst så måste hon spara för att ha råd att köpa dem, och för att kunna spara måste hon dra in på annat. Sanna väljer därför att, under en månads tid, inte lägga pengar på någonting annat än det nödvändigaste och några kafébesök med vännerna. Månaden därpå kan hon köpa skorna.

Men varför skriver jag då detta? Jo, därför att den metod Sanna använder för att spara pengar är samma metod som jag själv har börjat använda för att spara energi. Eftersom min låga energinivå gör att jag inte orkar göra allt jag vill och borde, så får jag spara energi till ”extraaktiviteter” som min energidos annars inte räcker till. Sparar gör jag helt enkelt genom att dra in på annat. Om jag inte drar in på någonting, utan gör allt jag vill och borde exakt när jag vill och borde, så tar energin slut och jag står inför två val: koppla på reservläget eller vila. Att vara i reservläget är ungefär som att leva på kredit: man kan handla det man vill, men pengarna ska betalas tillbaka och om man inte betalar fakturorna så spärras kortet. Reservläget innebär att jag kan göra det jag vill och borde, men den lånade energin ska betalas tillbaka genom tillräcklig återhämtning. Om återhämtningen uteblir så tar det till slut stopp, d.v.s. jag går in i väggen.

Sådär levde jag förut. Hela tiden. Full fart framåt i envishetens och driftighetens namn. Jag har tagit ett antal stora, men framför allt många små, energikrediter. Att tro att sådant ska gå obemärkt förbi är ungefär som att dra kreditkortet för en chokladbit här och där och tro att det inte kommer att synas på fakturan. Det gör det. Och det gjorde det för mig. Därför försöker jag numera låta bli att koppla på reservläget och istället spara av den energi som faktiskt är min.

Vardagliga saker som att klä på mig, laga mat, byta sängkläder och hänga upp dusch-handduken är enormt energikrävande. Genom att då och då avstå från dessa saker kan jag spara energi som jag sedan kan lägga på annat. Sedan tidigare lagar jag aldrig mat under mina vilodagar och jag diskar inte heller. Numera händer det även att jag struntar i att klä på mig och/eller att hänga upp duschhandduken. Och jag behöver inte nödvändigtvis ha vilodag för att tillåta mig själv att hoppa över de sakerna. Det räcker med att jag tillbringar dagen hemma.

Eftersom jag fortfarande inte riktigt har lärt mig exakt hur mycket energi som går åt till varje extraaktivitet så händer det ofta att den sparade energin inte räcker ända fram, vilket kan få konsekvensen att jag ändå överträder min energinivå och blir helt utslagen. Jag behöver träna på att spara rätt mängd energi, samt försöka acceptera att jag bara kan spara till en viss gräns . Det är t.ex. inte hållbart att dra in på precis allting (mer eller mindre bokstavligt talat) i en hel månad för att sedan orka vara aktiv varje dag i en hel vecka. Men – jag har i alla fall lärt mig att jag kan spara lite grann och hur jag ska spara, och de gånger jag lyckas spara rätt så fungerar det faktiskt! 🙂

Kommentarer till “Att spara energi

 1. Jag gjorde också misstaget att under flera års tid leva på kredit. Tyvärr lyssnade jag på människor som sa att jag bara var ovan vid att göra många aktiviteter och att det därför inte var konstigt alls att det kändes jobbigt för mig.

  Det är verkligen svårt för mig att lära sig hur mycket energi aktiviteter kostar. Det som gör det extrasvårt är att en och samma aktivitet kan ta olika mycket energi beroende på hur mycket energi jag har sedan innan. Någon enstaka gång kan det hända att jag har extramycket energi och gör något varenda dag under en vecka. Men å andra sidan kan det också hända att jag inte har någon energi alls under en hel månad.

  1. Åh, tänk vad fel det kan bli! Om man fungerar enligt normen är det antagligen så att det, om man inte är van vid att ha många aktiviteter, kan kännas väldigt motigt i början men att det blir lättare sedan. Det brukar heta att man ”kommer in i det”.

   Jag känner igen mig i det här att energinivån inte bara är låg, utan även ojämn. Jag kan också ha olika mycket energi olika dagar, veckor och månader, beroende på vad jag gjort den senaste tiden och hur jag mår i övrigt.

 2. Det är ett krux, det där. Jag får inte till den där balansen. Just nu har jag extremt mycket energi jämfört med vad jag brukar ha (inte social energi, men du vet, en sådan där fixarenergi), och då kör jag järnet tills den tar slut. För att liksom använda den effektivt när den finns. Men oftast vet jag inte när jag ska sluta, eller trappa ned, så det landar för det mesta i att jag går ned mig och blir totalt slutkörd till slut. Skulle nog behöva hitta någon slags balans…

  1. Oj, vad jag känner igen mig! Sådär gjorde jag jämt förut. Jag hade tusen järn i elden och körde på tills det tog tvärstopp och jag gick in i väggen. Ofta kände jag att jag blev trött och grinig och mådde allmänt dåligt, men jag var väldigt duktig på att ignorera det eller hitta andra förklaringar. Jag kan fortfarande ha svårt att veta hur mycket jag orkar med, men vet att det i alla fall är mycket mindre än vad jag trodde från början. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Jag kan inte säga att jag hittat en bra balans ännu, men jag känner att jag åtminstone är på väg åt rätt håll när det gäller att fördela min energi på ett bra sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *