Att hålla reda på flera saker samtidigt

Igår hade jag tvättstugan. Det brukar i vanliga fall inte vara särskilt betungande, men igår hade jag extra mycket tvätt. Det betydde att jag var tvungen att köra fler maskiner är vanligt, vilket i sin tur innebar att jag var tvungen att gå ner i tvättstugan fler gånger än vanligt. För att komma dit måste man gå nerför en spiraltrappa, vilket kräver flera färdigheter:

* Att man kan hålla balansen samtidigt som man bär korgen – eller påsen – med tvätten.

* Att man kan avgöra ungefär hur djupa trappstegen är så att man kan ta lagom stora steg, något som krävs för att undvika att ramla.

* Att man kan samordna punkt ett och punkt två.

Mina syntolkningssvårigheter gör att jag har svårt att uppfatta djup och avstånd samt att jag har bristande rumsuppfattning. Det innebär att jag inte riktigt vet hur djupa trappstegen är, samt att jag har svårt att avgöra exakt var i trappan jag befinner mig och hur trappstegen och jag står i förhållande till varandra. För att inte ramla i trappan måste jag därför vara hyperfokuserad i varje steg jag tar, något som stjäl mycket energi.

Många vändor till tvättstugan innebär även att jag måste ta på mig skorna flera gånger och öppna och låsa dörrar flera gånger. Det betyder också att jag måste hålla ordning på fötter, nycklar, dörrar och avstånd flera gånger under samma dag. Eftersom ingenting av detta går automatiskt utan kräver full tankekraft så blev jag väldigt utmattad igår. Som tur är så hade jag inte bokat in någonting idag, utan kan vara hemma och ta det lugnt. Katten verkar inte misstycka. 😉

20150625_140551

Kommentarer till “Att hålla reda på flera saker samtidigt

 1. Jag funderar. Hur vet du att du har svårt att automatisera? Är det väldigt uppenbart för dig?

  Jag funderar mycket på det för egen del nämligen. Jag tror att jag också har svårt för det i många situationer, men hur vet man att det inte är på samma sätt för alla andra liksom?

  1. Väldigt intressant frågeställning!

   Att jag har svårt att automatisera är väldigt uppenbart för mig. Varje gång jag ska göra någonting så måste jag tänka. Jag måste tänka att jag ska göra en viss sak (annars händer det ingenting) och jag måste vara totalt fokuserad på det jag gör. Jag gör ingenting ”i farten” så att säga.

   Innan jag blev diagnosticerad med Aspergers syndrom och DCD visste jag inte ens att det fanns någonting som hette automatisering. Därför hade jag aldrig sett det som ett problem att jag hela tiden var tvungen att tänka. Istället tyckte jag att det var ett problem att jag blev så fruktansvärt trött av att tänka, för det verkade ingen annan i min närhet bli. Eftersom jag inte kände till att människor överhuvudtaget kunde göra saker per automatik så utgick jag ifrån att alla andra också behövde tänka, men att de inte blev lika trötta av det.

 2. Usch, det tar verkligen mycket energi att behöva gå till tvättstugan flera gånger. Dels måste jag starta om, fylla och tömma tvättmaskinerna och torktumlarna flera gånger, dels måste jag sätta på mig ytterkläderna flera gånger (jag måste gå utomhus för att komma in till tvättstugan). Jag behöver dock som tur är inte gå ner till tvättstugan genom en spiraltrappa utan jag kan använda hissen, men jobbigt är det ändå.

  Jag har ibland funderat på att stanna nere i tvättstugan och läsa grammatikböcker under tiden maskinerna är i gång för att slippa springa fram och tillbaka, men det har inte blivit av att jag gjort det då det brukar vara mycket människor i tvättstugan, och jag orkar inte alltid prata med dem.

  1. Åh, det där med ytterkläderna tar verkligen mycket energi! Nu på sommaren behöver jag ”bara” ta på mig skor, men vintertid måste jag ha jacka eller kofta också och då går det åt betydligt mer energi. Vad det gäller tvätten är det främst när jag har mycket tvätt som det tar mycket energi. Jag brukar därför vara noga med att tvätta varje vecka så att det inte hinner bli så mycket, men förra veckan visade sig att personen jag hyr av hade åkt bort utan att tänka på att lämna den gemensamma tvättstugenyckeln till mig. Därför kunde jag inte tvätta då.

   Precis som du måste jag också gå ut för att komma till tvättstugan eftersom den ligger i huset bredvid. I mitt hus finns hiss men det finns det inte i tvättstugehuset. Vad skönt att du har hiss hela vägen!

   Att stanna kvar i tvättstugan och läsa under tiden maskinerna går har jag också funderat på när jag haft mycket tvätt, men tyvärr blir jag nästan tröttare av det brummande ljudet från torkskåp och torktumlare än vad jag blir av att gå fram och tillbaka till tvättstugan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *