Att falla tillbaka in i gamla mönster

Även om jag har blivit mycket bättre på att anpassa mig till min energinivå så händer det fortfarande att jag faller tillbaka i gamla mönster. Det har hänt nu. Den här helgen är min lillasyster här och hälsar på, vilket är väldigt roligt. Nästnästa vecka ska jag ha avslutningsmöte med min läkare, något som förmodligen kommer att bli väldigt jobbigt och känslosamt för min del. Jag ska även fika med en ny bekantskap från internet.

Redan där har jag absolut fullt i min energikalender, men det insåg jag inte förrän idag. Jag hade nämligen tänkt att jag, förutom dessa aktiviteter, även skulle gå på Pridefestivalen – trots att jag på söndagen samma vecka ska packa resväskan för att åka till Västergötland. Att packa resväskan tar stora mängder energi eftersom jag dels inte kan automatisera, dels p.g.a. att mina syntolkningssvårigheter gör att jag har svårt att uppfatta hur jag packar på bästa sätt. Jag har helt enkelt svårt att se vad som får plats var, och vad som inte får plats alls.

Idag insåg jag plötsligt att om jag både ska ha avslutningsmöte med läkaren, gå på Pridefestivalen och packa resväskan, efter att bara ha vilat i en vecka, då kommer det sluta med att jag blir så utmattad att jag inte orkar åka till familjen i Västergötland veckan därpå, och så vill jag absolut inte att det ska bli. Därför väljer jag att lägga min energi på avslutningsmötet med läkaren och på att packa väskan. Pridefestivalen återkommer varje år, men det gör inte avslutningsmötet med läkaren. Väskpackandet kan jag inte heller skjuta upp, för tåget till Västergötland går när det går, och mammas semester tar slut när den tar slut. Dessutom tar det betydligt mindre energi att fika med en ny bekantskap än vad det gör att gå på Pridefestivalen. Alltså kommer jag bara att gå på någon enstaka aktivitet, om jag känner att jag verkligen orkar.

Det känns på sätt och vis tråkigt, men samtidigt är jag väldigt glad över att jag kunde sätta stopp i tid den här gången, att jag insåg i förväg att jag hade planerat in alldeles för mycket. Tidigare har ett stort problem varit att insikten inte kommit förrän jag varit mitt uppe i någonting, vilket lett till att jag blivit så utmattad att det tagit veckor, eller t.o.m. månader, innan jag återhämtat mig. Den här gången kom jag till insikt i tid, så att jag kunde planera om, och det gjorde mig faktiskt riktigt stolt över mig själv!

Kommentarer till “Att falla tillbaka in i gamla mönster

    1. Framför allt att Pride innebär ”mer” än vad t.ex. en fika gör. En fika är avslappnad och kräver inte så mycket, medan andra aktiviteter kräver mer. Eftersom jag redan har mycket inbokat den veckan och ska åka bort veckan därpå, så behöver jag samla energi. Förra sommaren hade jag gjort för mycket, visserligen roliga, saker innan jag åkte och kunde därför inte njuta av vistelsen i Västergötland, vilket gjorde mig ledsen. I år satsar jag på att få en bättre vistelse, med bl.a. Ullaredsbesök, och då behöver jag vila så mycket som möjligt innan.

  1. Visst är det häftigt när en lyckas komma på sig själv i tid! Det händer inte så ofta för mig men när det gör det så känns det så himla bra!

    1. Eller hur! Det kändes verkligen bra när jag insåg vad jag skulle orka och vad jag inte skulle orka! 🙂

  2. I see! Bra att du tänker efter innan, så att säga 🙂 Jag ska bara gå på två evenemang och eftersom de är i föreläsningsform (vilket inte är något som brukar göra mig så utmattad) så ska det nog bli lagom för mig. Trivs bra i Pridehouse. Det jobbiga är alla turister och människor som är i stan under sommaren.

    1. Att gå på två evenemang av icke utmattande typ låter som en bra idé. 🙂 Jag hoppas att de kommer att vara intressanta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *