Asperger och ändrade planer

Många personer med Aspergers syndrom tycker på olika sätt att det är jobbigt att behöva ändra sina planer. I vilka situationer man har svårt att planera om – och varför – varierar mellan olika personer, men för mig har det alltid att göra med låg energinivå. Man skulle kunna jämföra det med oväntade utgifter för en person som har en mycket låg inkomst. Exempel:

Anna lever på försörjningsstöd och har bestämt sig för att gå på bio med en vän. Samma dag som biobesöket ska äga rum känner Anna att hon inte alls mår bra fysiskt. Hon lyckas få en snabb tid på vårdcentralen och väl där visar det sig att Anna behöver medicin. När hon kommer till apoteket får hon veta att medicinen kostar ungefär lika mycket som en biobiljett och eftersom Annas budget är väldigt tight så har hon bara råd med medicinen. När vännen frågar om de inte kan gå på bio om några dagar istället, måste Anna därför tacka nej. Hennes budget räcker tyvärr inte till både medicin och bio, så därför måste biobesöket vänta tills Anna fått pengar igen. Det gör Anna ledsen, för då kanske filmen har slutat att gå.

Min energi ligger på försörjningsstödsnivå, d.v.s. jag har inte mer energi än vad en person som lever på försörjningsstöd har pengar. Det gör att jag har lätt att planera om när det kommer till sådant som bara tar lite energi, men svårare att planera om när det kommer till sådant som tar mycket energi. Om det dyker upp en oväntad men nödvändig energiutgift måste jag, precis som Anna i exemplet ovan, avstå från en annan utgift.

Jag bor väldigt litet och har bara ett fönster. Jag tycker inte om att sitta i stark belysning, så därför har jag bara taklampor i hallen och badrummet. I ”stora” rummet har jag bara en fönsterlampa och en myslampa. I lördags skulle jag damma av fönsterlampan, men råkade då tappa den i golvet så att den gick sönder. Jag blev omedelbart stressad.

Att betala för en ny fönsterlampa skulle inte vara några problem, inte heller att hitta en i min smak eller att köpa rätt glödlampa. Däremot skulle det bli knivigt att få ”extra aktivitet utanför hemmet” samt ”navigering i inomhusmiljö” att rymmas i energibudgeten. Jag visste att jag inte skulle ha råd med något av detta förrän tidigast onsdag, och så länge skulle jag inte klara mig utan fönsterlampa eftersom jag behöver kunna använda mitt skrivbord. Alltså skulle jag bli tvungen att prioritera bort en annan energikrävande aktivitet, till förmån för att köpa lampa.

I lördags hade jag planerat att laga mat och diska, men om jag skulle åka hemifrån och orientera mig i en affär samma dag så skulle det inte finnas någon energi över till detta. Jag bestämde mig därför för att prioritera bort matlagningen och köpa vegoburgare och pommes frites på McDonalds, i samma köpcenter dit jag skulle för att köpa lampa. Men – eftersom jag inte hade råd att laga mat den dagen så skulle jag inte kunna göra matlådor, något jag planerat att göra eftersom jag visste att jag inte skulle ha råd att laga mat varken söndag eller måndag. Jag skulle därför få äta färdigmat dessa dagar, för att sedan laga mat på tisdagen. Dagen därpå, på onsdagen, skulle det finnas utrymme för ”diskning av stora grytor”, så först då skulle min energibudget vara i balans igen.

Vid ett tillfälle ville min samtalskontakt boka om en tid med väldigt kort varsel. Vi skulle ha träffats på fredagen, men klockan nio på torsdagsmorgonen hörde hon av sig och undrade om jag kunde komma klockan elva samma dag. Även den dagen hade jag planerat att laga mat, men eftersom det inte tar särskilt mycket energi för mig att träffa samtalskontakten så kunde jag träffa henne först och laga mat efteråt. Det hela innebar ingen oväntad energiutgift och därför blev jag inte ett dugg stressad när samtalskontakten ville boka om tiden.

Andra tillfällen då jag inte blir särskilt stressad av att behöva planera om är när den oväntade energiutgiften uppkommer före en dag som jag inte har några särskilda planer för. Om jag t.ex. inte orkar laga mat på tisdagen men inte har någonting inbokat på onsdagen, ja, då kan jag laga mat på onsdagen istället. Undantaget är om onsdagen är en inplanerad vilodag, för mina vilodagar ruckar jag aldrig på. Dessa dagar är som ett visst datum i månaden är för den som lever på försörjningsstöd, d.v.s. det är då jag får påfyllning på energikontot så att jag har råd med nya aktiviteter och sysslor. Om en person får sitt försörjningsstöd utbetalat några dagar senare än vanligt hinner personens pengar förmodligen ta slut helt, något som kan få väldigt jobbiga konsekvenser. Samma sak är det för mig med energi, så därför har jag slutat att vara flexibel när det gäller mina vilodagar.

Kommentarer till “Asperger och ändrade planer

 1. Vad jag känner igen mig i det du skriver! Jag vet förresten inte om du någonsin har funderat på att ansöka om boendestöd, men om du känner någon gång att du behöver avlastning kan du ju fundera på det. Jag har boendestöd 6 timmar i veckan, men ändå känns det som att jag är slut hela tiden och att jag inte kan leva ett normalt liv pga min höga energikonsumption.

  1. Vad jobbigt att du känner att du är helt slut trots att du har boendestöd, men jag kan förstå det. Ofta är det ju fler saker än hushållssysslor som tar energi.

   Ett tag funderade jag på att ansöka om boendestöd för att få hjälp med städningen, men sedan kom jag på att jag kunde städa med en gång på morgonen, innan jag hunnit bli trött av annat. Den strategin har fungerat jättebra, så numera behöver jag inte längre planera in städningen som en aktivitet. På sistone har jag använt samma strategi för att byta sängkläder och det har visat sig fungera det med. 🙂 Förut bytte jag ofta sängkläder på kvällen innan jag skulle gå och lägga mig, men den metoden var ju helt fel för mig.

   De hushållssysslor som fortfarande tar oerhörda mängder energi nu är matlagning och diskning. Dock tror jag att det skulle ta ännu mer energi för mig att låta en annan människa göra detta åt mig, just eftersom jag har svårt att släppa människor in på livet och när någon kommer hem till mig så känns det som om den personen kliver in i mig. Därför bjuder jag bara hem vänner, familj och andra människor som jag verkligen litar på.

   För ett bra tag sedan skulle bostadsbolaget sätta upp nya brandvarnare i alla lägenheter, så då var jag tvungen att släppa in två personer. Min katt tyckte att det var jätteroligt, men själv tyckte jag att det kändes väldigt jobbigt och jag var helt slut i flera dagar efteråt, trots att personerna i fråga höll sig i hallen. Jag hade velat veta om deras besök långt i förväg, så att jag kunnat planera in ”andra människor i mitt hem” i energikalendern. 😉

 2. För mig tar det nog lika mycket energi att tänka på vad jag ska göra som att göra det. Vetskapen om att jag ska städa tröttar ut mig lika mycket som städningen gör.

  1. Så är det för mig ibland också, i synnerhet om jag har en dag då min energinivå är extra låg. Då kan jag bli väldigt trött av bara tanken på att jag måste göra det ena eller det andra. Det händer också att jag tänker: ”Äsch, jag tar disken i morgon” men blir så trött av att tänka att jag ska diska dagen därpå att jag inser att jag faktiskt sparar energi på att diska samma dag i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *