Sjuk- och aktivitetsersättning och bostad

Någonting jag blivit varse när jag sökt bostad är att väldigt många hyresvärdar väljer att inte hyra ut sina lägenheter till personer som lever på sjuk- eller aktivitetsersättning. Jag har märkt att många bekymrar sig för att inte få in hyran, medan andra är oroliga att t.ex. få en hyresgäst som missköter sig. Men behöver man vara orolig? Och vad innebär det egentligen att hyra ut till någon som har sjuk- eller aktivitetsersättning? Det tänkte jag försöka bringa klarhet i nu. 

Vad är aktivitetsersättning och sjukersättning?
Aktivitetsersättning är en ekonomisk ersättning som ges till personer mellan 18 och 29 år med nedsatt arbetsförmåga. Sjukersättning är en ekonomisk ersättning som ges till personer mellan 30 och 64 år vars arbetsförmåga är nedsatt för all framtid. Båda ersättningarna utbetalas av Försäkringskassan.

Hur kommer det sig att arbetsförmågan är nedsatt?
Det kan bero på en sjukdom, en skada eller en funktionsnedsättning. Någon kanske lider av en kronisk sjukdom som bl.a. innebär svåra smärtor och enorm trötthet. Någon annan har, t.ex. i samband med en trafikolycka, drabbats av en hjärnskada som nu ger symtom i form av tal-svårigheter, koncentrationssvårigheter och bristande simultankapacitet. Ytterligare någon har en låg energinivå, kanske p.g.a. en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som Aspergers syndrom, och måste avstå från att arbeta för att inte bli utbränd och sjuk.

Är sjuk- och aktivitetsersättning fasta inkomster?
Ja, det är de. Om man blivit beviljad sjuk- eller aktivitetsersättning så utbetalas en fast summa den 18:e eller 19:e varje månad. Sjukersättning är permanent och aktivitetsersättning beviljas för minst ett år i taget.

De här ersättningarna är ju så låga. Hur vet jag att personen kan betala hyran?
Om man har en väldigt låg sjuk- eller aktivitetsersättning kan man ha rätt till bostadstillägg. Detta innebär att man, utöver sin sjuk- eller aktivitetsersättning, får ett särskilt tillägg för sina bostadskostnader. Om man är ensamstående och har en maxhyra på 5000 kronor kan man få upp till 93% av hyreskostnaden i bostadstillägg. Bostadstillägget utbetalas av Försäkrings-kassan och finns till just för att personer med låg sjuk- eller aktivitetsersättning ska kunna betala sin hyra.

Jag drar mig för att hyra ut till någon som inte jobbar eller studerar eftersom jag är orolig att personen ska vara misskötsam.
Det kan finnas olika anledningar till att en person inte jobbar eller studerar, men om det beror på att personen i fråga har sjuk- eller aktivitetsersättning så är anledningen att hen har nedsatt arbetsförmåga p.g.a. en sjukdom, en skada eller en funktionsnedsättning och detta i sig har ingenting med misskötsamhet att göra. Däremot finns det ingenting som säger att någon med sjuk- eller aktivitetsersättning inte kan vara misskötsam som person, likaväl som det inte finns någonting som säger att man automatiskt är en skötsam person bara för att man har ett jobb eller går en utbildning. De allra flesta som jobbar eller studerar är dock skötsamma och detsamma gäller majoriteten av dem som har sjuk- eller aktivitetsersättning.

För att säkerställa att hyran kommer in har vårt bostadsbolag krav på att årsinkomsten ska uppgå till tre gånger årshyran och personer med sjuk- och aktivitetsersättning har vanligen lägre inkomst än så.
Bostadstillägget beräknas utifrån personens inkomster, tillgångar och bostadskostnader. En ensamstående person med låg sjuk- eller aktivitetsersättning och som saknar tillgångar kan t.ex. få upp till 4650 kronor/månad i bostadstillägg om hen har en hyra på 5000 kronor.

Dessutom har många personer med sjuk- och aktivitetsersättning, av olika anledningar, ett stort behov av vila och återhämtning i en lugn och trygg miljö. För många utgör hemmet därför en extremt viktig plats och det som verkligen, verkligen är viktigt för oss människor är oftast det vi prioriterar att lägga våra pengar på. Därför är det troligaste att en person med sjuk- eller aktivitetsersättning och bostadstillägg kommer att använda bostadstillägget till vad det är avsett för, d.v.s. att betala hyran.

En person som vill hyra min lägenhet i andra hand behöver kunna söka bostadstillägg. Blir det krångligt för mig som uthyrare?
Vad som känns krångligt är olika för olika personer, men det som krävs för att din hyresgäst ska kunna bli beviljad bostadstillägg är att ni har upprättat ett skriftligt kontrakt, att ut-hyrningen är godkänd av hyresvärden samt att andrahandshyresgästen folkbokför sig på adressen. Varken du som hyr ut din lägenhet i andra hand eller hyresvärden behöver skicka in några papper till Försäkringskassan, utan detta gör andrahandshyresgästen själv. Av förstahandshyresgäst och hyresvärd krävs alltså inte mer än vid vilken laglig andrahandsuthyrning som helst.

Jag ska hyra ut min hyresrätt i andra hand men vill inte hyra ut den till någon med sjuk- eller aktivitetsersättning som är beroende av bostadstillägg. Jag vill inte blanda in hyresvärden eftersom jag har för avsikt att tjäna pengar på uthyrningen.
Om du hyr ut din hyresrätt vitt till en person med sjuk- eller aktivitetsersättning och bostadstillägg får du förmodligen en skötsam hyresgäst som betalar hyran i tid. Eftersom du har fått uthyrningen godkänd av hyresvärden behöver du dessutom inte oroa dig för dagen då grannen, fastighetsskötaren eller någon annan upptäcker att det bor en annan person i lägenheten. Du har rätten på din sida och vid uthyrningsperiodens slut kan du lugnt flytta tillbaka till din lägenhet.

Om du hyr ut din hyresrätt svart till en person med fast anställning får du förmodligen också en skötsam hyresgäst som betalar hyran i tid. Om grannen, fastighetsskötaren eller någon annan upptäcker att det bor en annan person i lägenheten och meddelar hyresvärden har du inte rätten på din sida. Hyresvärden kan då säga upp ditt kontrakt, andrahandshyresgästen kan tvingas flytta ut i förtid (varpå du också förlorar pengar) och vid uthyrningsperiodens slut har du ingen lägenhet att flytta tillbaka till. Välj själv.

Så om du – som hyresvärd eller andrahandsuthyrare – hyr ut en lägenhet till en person med sjuk- eller aktivitetsersättning, vad får du då för hyresgäst? Jo, du kan få: någon som är ung, någon som är äldre, någon som aldrig någonsin klagar, någon som alltid klagar,någon som mår bra, någon som mår dåligt, någon som förvandlar balkongen till kvarterets vackraste, någon som bara använder balkongen att röka på, någon som vattnar blommorna och matar katten när grannarna är på semester, någon som bara säger hej i trappan, någon som ofta har besök, någon som alltid är ensam, någon som spelar musik, någon som är ljudkänslig, någon som noggrant städar efter sig i tvättstugan, någon som glömmer att rensa torktumlarfiltret från ludd…

Med andra ord får du troligen – precis som du troligen hade fått om du hyrt ut till någon med fast anställning – en helt vanlig hyresgäst.

Mer information om bostadstillägg finns här:
http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/d03ec639-b52d-4d76-a3f1-55148b07edbe/4126_bostadstillagg_till_aktivitetsersattning_sjukersattning2015_08.pdf?MOD=AJPERES

Kommentarer till “Sjuk- och aktivitetsersättning och bostad

 1. Kan tänka mig att det är svårare i sthlm med lägenheter för alla , då kommer nog personer med npf i kläm , det är ju stor brist på bostäder i sthlm nu . Jag bor i eget hus och har sjukersättning/pension för min sjukdom , men något bostadstillägg får jag inte pga att jag bor billigt . I en lägenhet så skulle jag få mycket i bostadstillägg men att bo i ett hyreshus för mig är inte tänkbart , då skulle jag aldrig komma ut mer antar jag . Här slipper jag grannar och är helt själv och kan vara ute och greja med allt möjligt när jag har lust . Jag får nog bostadstillägg när jag får ålderspension och då är det inte f-kassan som betalar ut det utan pensionsmyndigheten , jag orkar inte oroa mig utan tar dagarna som dom kommer

  1. Ja, det råder extrem bostadsbrist här så det är absolut inte bara personer med sjuk- och aktivitetsersättning som har svårt att få bostad. Ett steg framåt är att de allmännyttiga bostadsbolagen numera bara kräver att man ska ha existensminimum, men privata värdar kräver ofta mycket högre inkomst än så. Privatpersoner som hyr ut kräver ofta att man har jobb eller studier, och det är även många som vill hyra ut svart för att kunna ta ut så hög hyra som möjligt.

   Hur kommer det sig att du inte får något bostadstillägg p.g.a. att du bor billigt? Jag antar att du, även om du bor i ett eget hus, har kostnader för din bostad?

   Jag förstår att det är skönt att du har hittat en boendeform som du mår bra av. Om man inte vill isolera sig så är det viktigt att man slipper det. Själv mår jag bäst när jag bor i en lägenhet i en storstad/förort till storstad. En kortare period bodde jag på landet och sedan i ett mindre samhälle och då blev jag ofrivilligt isolerad. På landet fanns ingen kollektivtrafik alls så jag var hela tiden beroende av skjuts, och när jag bodde i samhället så fanns det visserligen kollektivtrafik till och från städerna men den var ganska dålig. T.ex. var det svårt att gå på bio en kväll om jag inte ville sova över hos en vän som bodde i stan, och det orkade jag inte alltid. Eftersom jag inte kan ta körkort så blev jag väldigt begränsad när kollektivtrafiken var dålig. Jag älskar att bo i ett storstadsområde för här kan jag ta mig vart jag vill när jag vill – utan körkort. 🙂

 2. Det problem jag stött på när jag kollat på lite större lägenheter än vad jag har nu är att för att jag ska ha råd att flytta måste jag antingen flytta utanför hemkommunen, och därmed bli olidligt isolerad, eller dra ner på nyttigheten i min kost, vilket kommer leda till livsstilssjukdomar. Jag blir helt enkelt fast i min lilla lägenhet som inte har plats för vitvaror som kan spara lite mental energi.

  1. Där tar du upp ett annat viktigt problem, nämligen att maxtaket för bostadstillägg inte ökar i samma takt som hyrorna. Det verkar vara likadant även för många ålderspensionärer. Jag har hört om pensionärer som tvingats flytta från sina lägenheter p.g.a. att deras inkomster inte ökat när hyrorna gjort det. Till slut har de helt enkelt inte haft råd att bo kvar. Det har då inte handlat om exklusiva våningar, utan om helt vanliga lägenheter.

   1. Enligt en intresseorganisations rapport från 2014 hade bostadstillägget inte ökat sedan 2007 vilket är helt galet med tanke på hur bostadspriserna skjutit i höjden samma period. Ålderspensionärer hade enligt samma rapport några hundralappar mer i bostadstillägget än funktionsnedsatta.

    1. Usch, det är verkligen helt galet! Om inte bostadstillägget och/eller aktivitetsersättningen, sjukersättningen och pensionerna höjs så kommer det sluta med att allt fler människor tvingas lämna sina hem. Om man har en låg inkomst är det heller inte så lätt att byta lägenhet till en billigare, just eftersom man sällan uppfyller de inkomstkrav som många hyresvärdar har.

 3. Jo jag är isolerad kan jag väl säga , det kan gå väldigt långt med besök här , men jag har förmågan att roa mig själv med sånt som jag gillar och har mina egna tider och rutiner .

  1. Vad skönt att du kan roa dig själv. 🙂 Om det är så att din ensamhet inte är självvald så hoppas jag att du snart slipper att vara ensam. Personligen tycker jag att det är jätteskönt att vara ensam när jag själv har valt det, men när jag inte har valt det så är det bara plågsamt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *