NPF och utseende – att se yngre ut

En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) påverkar inte den kroppsliga utvecklingen på något sätt. Visst kan ett barn med NPF – liksom andra barn – ha växtproblem eller komma ovanligt tidigt eller sent in i puberteten, men i så fall beror det inte på funktionsnedsättningen utan på någonting annat. Det finns heller inga vetenskapliga bevis för att vi med NPF generellt sett skulle se ut att vara yngre än vad vi i själva verket är. Däremot har jag träffat många med NPF som upplevt att de sett yngre ut, och jag upplever själv samma sak. Möjligen hade jag inte ens tänkt på det om inte andra människor fått mig att börja reflektera.

En rast i början av nian satt jag uppkrupen i ett fönster i korridoren och väntade på att nästa lektion skulle börja. Plötsligt kom en, för mig, främmande lärare fram och frågade om jag trivdes bra i skolan. Jag blev väldigt förvånad, men trodde att hon kanske hade uppmärksammat att jag höll mig ganska mycket för mig själv, och att hon därför blivit orolig. När hon sedan frågade vad jag tyckte om högstadiet föll pusselbitarna dock på plats, så jag skyndade mig att svara att jag gick i nian. Det visade sig, mycket riktigt, att hon hade trott att jag var en av de nya sjuorna.

I min uppväxtstad köpte man ”en hel” biljett på bussen om man var över 16 år, annars köpte man ”en halv”. Om man var sju år eller 50 år behövde man inte tala om vilken biljett man skulle ha, eftersom det var uppenbart. Om man däremot var sisådär 14 eller 15 år var det bra att, när man klev på bussen, säga ”en halv”, för att på så vis förtydliga för chauffören att det var en barnbiljett man skulle ha. På samma sätt var det bra att, om man var sisådär 16 eller 17 år, säga ”en hel”, så att man säkert fick en vuxenbiljett och därmed slapp att få böter i en eventuell biljettkontroll.

Jag hade för det mesta busskort, men ibland hände det att jag köpte enkelbiljetter. Jag var noga med att säga ”en hel”, men när jag hade fyllt 20 hände det att jag glömde det – och automatiskt fick en barnbiljett. Om jag bara skulle åka en kortare sträcka med en stadsbuss lät jag det vara, men skulle jag åka långt ökade chansen att det skulle bli biljettkontroll, så då fick jag helt enkelt be chauffören att byta ut min barnbiljett mot en vuxenbiljett.

Vid ett annat tillfälle var det en person som frågade vilken skola jag gick på, och när jag svarade att jag gick en skrivarkurs på folkhögskola så blev personen väldigt förvånad. Hon hade trott att jag gick första eller andra året på gymnasiet. Då var jag över 25. 

I nuläget är det många som tror är att jag är närmare 20 än 30, men ingen tror längre att jag inte är vuxen. Eller nåja, nästan ingen…

I somras, när jag varit och hälsat på familjen, skjutsade min mamma mig till stationen. Hon hjälpte mig att lyfta upp väskorna på tåget, men i samband med det råkade vi båda glömma att hon höll i påsen med fikat som jag skulle ha på tåget. När mamma kom på det skulle tåget just åka, så hon räckte fikapåsen till konduktören som lovade att ge mig den efter att tåget avgått. Det gjorde konduktören, som högt och tydligt sa: ”Hör du, lilltjejen! Du skulle ha den här.” Jag trodde inte att man kunde bli tagen för att vara ”lilltjejen” när man just hade fyllt 28, men det kunde man tydligen.  😛 

Kommentarer till “NPF och utseende – att se yngre ut

 1. Jag har alltid trott att vår brist på ansiktsmimik gör att vi inte får rynkor och linjer i samma utsträckning som andra. Jag är 36 år och måste visa legitimation på systembolaget 🙂

  1. Intressant teori! Jag kan tyvärr inte se mina egna ansiktsuttryck och jag har heller aldrig frågat andra om dem, men jag kan tänka mig att jag har en ganska sparsam ansiktsmimik. Annars hade jag nog sett mina ansiktsuttryck, eftersom de enda jag kan se ansiktsuttryck hos är personer med en tydlig och långsam mimik.

   Undrar hur länge du kommer att få visa legitimation på Systembolaget. 😉

 2. Senast jag var till frisören så trodde hon att jag var runt 27. Jag är 38.
  En gång när jag, ca 24 år gammal, skulle köpa cigaretter till min mamma, så bad kassörskan om leg, kollade på det och sa ”du har ju åldern inne för länge sen!”

  😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *